Že rožljajo

Kmete skrbi še preden bi nova ministrica potegnila prvo potezo

G.G./STA
4. 1. 2024, 17.15
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 17.36
Deli članek:

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, pravi, da bi Mateja Čalušič z imenovanjem za ministrico za kmetijstvo stopila v velike čevlje in da jo čaka velik izziv.

Sašo Švigelj
Anton Medved

Medved je dejal, da od nove kmetijske ministrice pričakujejo veliko. "Da bo kmete poslušala in razumela ter da bo tudi kaj naredila. Da bo zavihala rokave za dobrobit slovenskega podeželja in slovenske prehranske varnosti ter delala v tej smeri. Če bo poslušala samo okoljevarstvene organizacije in organizacije za zaščito živali, je to slaba popotnica za slovenskega kmeta," je prepričan. "Z imenovanjem bi stopila v velike čevlje in bila pred velikih izzivom," je poudaril. Medved Čalušić pozna iz DZ kot predlagateljico novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Glede na njeno izobrazbo (je inženirka agronomije in hortikulture, op. STA) kmete bega, da je zagovarjala to novelo, je dejal Medved. Po njegovih besedah jih skrbi, da bi dobili ministrico, ki ne bo naklonjena kmetijstvu, tradicionalnemu načinu pridelovanja hrane, slovenski prehranski tradiciji in življenju na podeželju.

Od nove ministrice si želijo tudi dialog. "Pričakujemo komunikacijo o vseh ukrepih, ki jih bo izvajala, uredbah, zakonodaji, da bomo s skupnimi interesi delali v dobro kmetijstva. Če ne bo tako, bomo kmetje od nje morali zahtevati strožje pristope, da bo uresničila naše zahteve," je še dejal.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Irene Šinko. Današnji predlog, da bi položaj zasedla Čalušić, je precejšnje presenečenje, potem ko je za glavnega favorita za prevzem funkcije veljal upokojeni major Vojko Adamič.