Čudež na Japonskem

72 ur po potresu iz ruševin potegnili 80-letnico

S.Š.
4. 1. 2024, 17.28
Posodobljeno: 4. 1. 2024, 17.30
Deli članek:

Po potresu se iskanje preživelih še nadaljuje, oblasti pa ocenjujejo, da je še vedno pogrešanih več kot 50 oseb.

Profimedia
V ponedeljkovem potresu je umrlo 78 ljudi.

Plazovi in ​​blokirane ceste na Japonskem, ki jo je v ponedeljek prizadel potres z magnitudo 7,5, reševalcem onemogočajo dostop v več kot ducat krajev. Najbolj prizadeto je bilo območje polotoka Noto, kjer v mestu Ooya v šolski stavbi na pomoč še vedno čaka okoli 300 ljudi.

Ujeta v pritličju hiše

Medtem na tisoče vojakov, gasilcev in policistov še naprej išče preživele med ruševinami porušenih stanovanjskih hiš in drugih zgradb v krajih, ki so dostopni z reševalnimi vozili.

Gre za bitko s časom, saj prvih 72 ur po potresu velja za najbolj kritične pri iskanju preživelih.

Danes je tako po skoraj 72 urah reševalcem izpod ruševin uspelo rešiti 80-letno starko. Kot poroča BBC, je bila vse od potresa ujeta v pritličju svoje hiše, reševalci pa so jo takoj, ko so jo rešili, odpeljali v bolnišnico. Po prvih informacijah naj bi bila ženska pri zavesti, utrpela pa je nekaj hujših poškodb.

Pogrešajo najmanj 51 ljudi

Japonske oblasti so danes objavile seznam najmanj 51 ljudi, ki so izginili po potresu, in jih še vedno iščejo.

Po zadnjih podatkih je v ponedeljkovem potresu umrlo 78 ljudi, najmanj 330 pa jih je bilo ranjenih. Približno 29.000 gospodinjstev v prefekturi Ishikawa ob obali Japonskega morja je brez elektrike, več kot 110.000 domov na tem območju pa je brez vode.