Dom starejših občanov

Dom upokojencev v Vrtojbi se polni počasi

Mitja Marussig
5. 1. 2024, 20.38
Deli članek:

Od vseh novih domov starejših občanov, ki so leta 2020 ali 2021 dobili koncesijo, je danes odprt le eden – v Vrtojbi. Pol leta po odprtju v njem živi 54 od predvidenih 153 stanovalcev, zaposlenih je polovica od predvidenih 85 ljudi. Direktorica Irena Leban pričakuje, da bodo januarja dobili zdravnika in bodo lahko začeli sprejemati osebe z demenco. Obeta si, da bi dom zapolnili prihodnje poletje.

Mitja Marussig
V domu v Vrtojbi je za zdaj manj stanovalcev od načrtovanega števila.

Dom starejših občanov so ljudje ne le v Šempetru in Vrtojbi, temveč tudi širše na Goriškem zelo dolgo nestrpno pričakovali. Vsaj odkar je družba Dom upravljanje na razpisu konec leta 2020 dobila koncesijo za 153 postelj v objektu, ki je bil že leta 2010 zgrajen za to, da bo postal dom upokojencev, nato pa je desetletje skoraj končan prazen sameval.

Družba GIC Gradnje ga je dokončala in prenovila, ministrstvo je večkrat podaljšalo rok, kot so navedli, »zaradi objektivnih okoliščin, na katere niso imeli vpliva«, namesto konec leta 2022 je vrata uradno odprl 21. junija 2023. Že na začetku so odgovorni napovedali, da se bo sprva v dom vselil le del stanovalcev in da bodo postopoma zaposlovali tudi osebje. Predvideno pa je bilo, da bo »do polne zasedenosti doma prišlo v roku osmih mesecih od otvoritve«.

Prvi stanovalci so se nastanili v juliju, sprva naj bi sprejemali stanovalce v osnovni oskrbi, predvsem, da bi se ekipa lažje uvedla. Danes, pol leta po odprtju, je zapolnjena tretjina doma. »Trenutno je v domu 54 stanovalcev. Imamo stanovalce oskrbe I, II, III/A in III/B. To pomeni, da oskrbujemo od pokretnih do nepokretnih stanovalcev, z manjšimi in težjimi zdravstvenimi težavami,« pojasnjuje direktorica doma Irena Leban in navaja, da se je v začetnem obdobju polnilo počasneje od pričakovanj, zdaj se pa polni skladno z njimi.

Največ prošenj za dementne, a še ni zdravnika

Tudi trakta za dementne še niso odprli. Pa ne zato, ker ne bi imeli prošenj.

»Več kot 200 prijav imamo, od tega več kot polovico za osebe z demenco; 60 postelj zanje bi zapolnili takoj, a moramo najprej zagotoviti domskega zdravnika. Takrat bo zaživela tudi pogodba, ki jo že imamo podpisano s psihiatrično bolnišnico, za zagotovitev psihiatra, ki bo prihajal po potrebi enkrat, dvakrat na mesec. Zelo računamo na to, da bo januarja vprašanje zdravnika rešeno in bomo ta oddelek odprli,« pravi Irena Leban.

Občina je razpisala koncesijo za 0,6 tima, a kot kaže, razpis ne bo uspešen. »Vzporedno se že pogovarjamo z zdravstvenim domom, da bi ga zagotovili oni,« pravi Lebanova. Stanovalci sicer imajo svoje osebne zdravnike, za normalno delovanje doma pa je smiselno, da imajo vsi enega v domu.

Ob tem morajo zaposliti še dodaten kader. Trenutno ima dom 40 zaposlenih, skupno jih načrtujejo 85. »Dom se postopno polni, skupine odpiramo glede na zmožnosti in uvajanje zaposlenih ter glede na zahtevnost oskrbe, ki jo stanovalec potrebuje. Predvidoma načrtujemo zapolnitev doma do junija 2024,« zdaj napoveduje direktorica.