"Umrla bom za vas!"

Video: Posnetek govora novozelandske poslanke, ki je postal viralen

S.Č.
5. 1. 2024, 20.00
Posodobljeno: 5. 1. 2024, 20.15
Deli članek:

21 letna Hana-Rawhiti Maipi-Clarke je najmlajša novozelandska poslanka v 170 letih. Njen prvi govor iz decembra 2023, je postal viralen na družbenih medijih.

facebook
21 letna Hana-Rawhiti Maipi-Clarke je najmlajša novozelandska poslanka v 170 letih.

V svojem odločnem govoru najmlajša novozelandska poslanka Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, ki po narodnosti pripada Maorom, domorodnemu ljudstvu Nove Zelandije, svojim volilcem obljublja: "Umrla bom za vas, ampak za vas bom tudi živela!" 

Poslanka dodaja, da se počuti, kot da je svoj prvi govor že imela pred parlamentarnimi stopnicami ob 50. letnici Te Petihana. Govor pa je posvetila vsem otrokom in starim staršem.

"Nikoli se ne prilagajaj!"

21 letna Maipi-Clarke je najmlajša poslanka Aotearoe (ime za Novo Zelandijo v maorskem jeziku) od daljnega leta 1853. V novozelandski parlament je bila kot predstavnica maorske skupnosti izvoljena oktobra lani, potem ko je premagala Nanaio Mahuto, ki je to funkcijo grela od njegove ustanovitve leta 2008. Kot poslanka pa Mahuto sicer deluje že od leta 1996, poroča New Zealand Herald.

»Maorskim tamarikijem, ki vse življenje sedijo v ozadju svoje učilnice, whakamā, čakaja na generacije, ki hrepenijo po učenju njihovega maternega jezika. Tamarikijem, ki še niso bili pri njihovi pepehi, vas čaka z odprtimi rokami," je dejala v svojem govoru. "Nikoli se ne prilagajaj. Ti si popolna. Takšna kot si, si popolna," je za konec dodala Hana-Rawhiti Maipi-Clarke.