Z družino se igra usoda

Najprej so jih prizadele poplave, zdaj pa še katastrofalen požar

Andraž Zupančič / STA
5. 1. 2024, 19.11
Deli članek:

Požar, ki je v sredo dopoldne izbruhnil v podjetju na območju Ljubnega ob Savinji, je po prvi oceni lastnice Ane Tostovršnik terjal za vsaj dva milijona evrov škode. Po avgustovskih poplavah je to nov udarec za podjetje, razen zidov jim ni ostalo skoraj nič.

Bralec/Večer
V požaru je bilo povsem uničeno podjetje za izdelavo lesene embalaže. Gasilci so imeli veliko dela.

»Ostala sta nam manjša hala in šotor, proizvodna hala z glavno žago pa je v celoti zgorela,« je dejala samostojna podjetnica, ki je z desetimi zaposlenimi za različne naročnike proizvajala leseno embalažo, gotove izdelke in gradbeni material ter opravljala razrez lesa.

V zadnjem času je bila Ana Tostovršnik postavljena pred veliko življenjskih preizkušenj. Kot je povedala za Novice Svet 24TV, je pred slabima dvema letoma v prometni nesreči umrl partner in je ostala sama z dvema otrokoma. »Poleg tega sem v zadnjih enajstih mesecih pokopala pet članov najožje družine, nato so bile poplave, zdaj pa še to. Za odpravo škode po poplavah nisem dobila niti centa, ker nisem imela tovrstnega zavarovanja, pri nas namreč nikoli ni poplavljalo,« pripoveduje v solzah.

Otroka želita, da podjetje obstane

Imela je dobro državno službo, a je po smrti partnerja in tudi na željo obeh otrok nadaljevala vodenje družinskega podjetja. »Šla sem v ta posel, še posebno sin bi želel nadaljevati dejavnost podjetja, čeprav je mlad. Da mi ne bi kdaj kdo očital, da sem prodala, kar je naš oče ustvaril,« pripoveduje.

Poleg tega je podjetje vpeto v lokalno skupnost, ima namreč deset zaposlenih, kar je zanjo tudi pomemben dejavnik. »Smo družinsko podjetje in dajemo kruh desetim domačinom. Vsi, dva sta sicer na bolniški, so prišli pomagat, ko so slišali, da je zagorelo. Pomagali so nam tudi drugi domačini, starši. A trenutno res ne vem, kako bo v prihodnje,« dodaja.

Andrej Petelinšek
Kot da poplave, ki so Ljubno ob Savinji močno prizadele, niso bile dovolj. Podjetje z desetimi zaposlenimi je zdaj na robu propada.

Tudi sicer je bilo premoženje zavarovano za minimalno osnovo, od poplav pa so se komaj malce postavili na noge in zagnali proizvodnjo, saj so imeli takrat, kot je povedala v pogovoru, vse stroje in material dejansko pod vodo.

Ob požaru so gasilci sicer pozivali domačine, naj zaradi gostega dima ne hodijo na prosto, Ana Tostovršnik pa pravi, da za požar najverjetneje niso krive sončne celice na strehi objekta. Sicer so na policiji še povedali, da se je požar hitro širil zaradi močnega vetra, ogenj pa je uničil celotno ostrešje, ki se je porušilo in poškodovalo proizvodne prostore ter vse, kar je bilo v njih. Pri gašenju požara je sodelovalo 112 gasilcev iz desetih gasilskih društev in s 24 vozili.

Materialno škodo ocenjujejo na okoli dva milijona evrov, na vprašanje, ali si bodo lahko opomogli, pa sogovornica le pravi, da trenutno ne ve, kaj bo jutri, vendar upa, da bo podjetje obstalo, pa čeprav je volja edino, kar še imajo. »Ne vem, kaj bo z delavci; posel želim nadaljevati, a kaj, ko ne moremo računati na kakšno resno zavarovalnino. Vsaka dodatna pomoč bi nam zdaj prišla še kako prav, tudi zato, da obdržimo deset delovnih mest,« negotovo v prihodnost gleda Ana Tostovršnik.