Kmalu testiranje

Starlink storil prvi korak h globalni pokritosti s telefonskim signalom

S.Č.
5. 1. 2024, 18.56
Posodobljeno: 5. 1. 2024, 19.23
Deli članek:

V noči s torka na sredo po slovenskem času je SpaceX v vesolje poslal še 21 satelitov za internetno omrežje Starlink, med katerimi je šest tudi takšnih, ki omogočajo satelitsko povezljivost običajnih pametnih telefonov.

Profimedia
Starlink storil prvi korak k globalni pokritosti s telefonskim signalom.

Gre za lastnosti, ki jih označujejo kot "Direct to Cell", in satelitom omogočajo, da delujejo kot bazne postaje v vesolju. Njihove signale bodo telefoni lovili brez predelav in dodatkov, kar je vsaj v teoriji prvi korak k resnično globalni pokritosti s telefonskim signalom.

Hitrost snopa je okrog 7 Mb/s

Starlink bo še letos zagotovil pošiljanje sporočil prek tega sistema, prihodnje leto pa načrtujejo še govorni in podatkovni promet. V ZDA v projektu sodeluje operater T-Mobile, partnerje pa imajo tudi v Avstraliji, Kanadi, Novi Zelandiji, na Japonskem in Švici. Ob tem lastnik SpaceX-a Elon Musk dodaja, da je hitrost snopa okrog 7 Mb/s, kar se deli na uporabnike na širokem področju.

S klasičnimi prizemnimi omrežji zato Starlink ne more tekmovati, je pa koristen, kjer signala trenutno ni. Testiranje bodo v ZDA pričeli kmalu, je dejal T-Mobile. Dodali so, da gre za prve izmed satelitov s to funkcionalnostjo, s prihodnjimi izstrelitvami pa jih bo v orbiti še več.