Nova tipka

Prva sprememba tipkovnic po 30 letih

S.Č.
5. 1. 2024, 20.48
Deli članek:

Microsoft se je odločil, da bo uporabil svojo moč in bo na tipkovnice dodal novo tipko, s katero bo uporabnik lahko priklical umetno inteligenco.

Profimedia
Prva sprememba tipkovnic po 30 letih.

Poteza ni brez precedensa, saj so leta 1994 podobno na svoj Natural Keyboard uvedli tipko Windows, ki je kmalu postala standard. Nova tipka se bo imenovala Copilot, saj bo priklicala istoimenskega pomočnika, njena ikona pa je stilizirana umetna inteligenca. Nova tipka bo podprta v novi verziji Windows 11. To sicer ne pomeni, da bo njena vključitev na tipkovnice obvezna, vsaj ne takoj. So pa v Redmondu povedali, da bodo sčasoma verjetno od sestavljavcev računalnikov (OEM) s prednaloženimi Okni 11 zahtevali, da imajo tipkovnice tudi to tipko.

Tipka Copilot bo nadomestila tipko Meni

Vodja marketinga za končne uporabnike pri Microsoftu Yusuf Mehdi je dejal, da gre za trenutek preboja, saj bo Copilot postal vstopna točka za umetno inteligenco v osebnih računalnikih. Ko govorimo o eni tipki na tipkovnici, gre za pretiravanje, a Microsoft ne skriva ambicij, da bi Copilot postal integrirani del Oken in tako tudi praktično vseh računalnikov na pisalnih mizah.

Tipka Copilot bo nadomestila tipko Meni, ki jo je Microsoft uvedel skupaj s tipko Windows, a ni nikoli zares zaživela. Domovala bo na istem naslovu, torej desno od preslednice v spodnji vrstici.