Povodenj

Nemčija na poplavljena območja napotila vojake

A.S./STA
5. 1. 2024, 20.50
Posodobljeno: 5. 1. 2024, 21.03
Deli članek:

Nemška vojska je danes na poplavljena območja v vzhodni deželi Saška-Anhalt napotila okoli 200 vojakov, ki bodo poskrbeli za utrjevanje in stabilizacijo nasipov ter polnjenje in razdeljevanje okoli 600.000 vreč s peskom.

Profimedia
Poplave v Nemčiji. Slika je iz Frankfurta na Majni.

Okrožje Mansfeld-Südharz v deželi Saška-Anhalt je 30. decembra razglasilo izredne razmere, ker je reka Helme prestopila bregove. Zaradi resnosti razmer sta v četrtek poplavljena območja v deželi obiskala nemški kancler Olaf Scholz in ministrica za okolje Steffi Lemke.

V teku so tudi priprave za napotitev vojakov v deželo Spodnja Saška, ki so jo ravno tako prizadele poplave. V stanju pripravljenosti je še deset vojaških helikopterjev, ki bi po potrebi lahko pomagali pri evakuaciji in prevozu vreč s peskom, je sporočila nemška vojska.

Obilne padavine in taljenje snega so v zadnjem času povzročili poplave v več delih Nemčije. Po napovedi državnega meteorološkega urada se bodo razmere v prihodnjih dneh nekoliko umirile. Od sobote se pričakuje hladnejše vreme, padavine pa bi se lahko spremenile v sneg.