Osredotoči se na cesto

Agencija za varnost prometa s spletno anketo o voznikovih navadah

A.S./STA
27. 12. 2023, 14.18
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 14.19
Deli članek:

Agencija za varnost prometa v začetku prihodnjega leta uvaja novo nacionalno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, ki bo nadomestila dosedanjo pod imenom Varno brez telefona.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V ta namen so pripravili spletno anketo z vprašanji na temo voznikovih navad in reakcij na dogodke med vožnjo ter motenj, ki vplivajo na sposobnost osredotočenosti.

Kot poudarjajo na agenciji, na sposobnost osredotočenosti med vožnjo poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva še vrsta drugih dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike je mogoče šteti tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje.

Pomemben dejavnik je po opozorilu agencije predvsem predhodno uživanje alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili. Zato so na svoji spletni strani pripravili kratko anonimno anketo, s katero želijo spoznati osebna prepričanja in navade, ki so pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu.

Anketa je dostopna na povezavi https://avp-rs.1ka.si/osredotocenost. Vključuje tudi vprašanja o zavedanju dogajanja v prometnem okolju in pozornosti do drugih udeležencev v prometu, saj je lahko voznikova pozornost zaradi raznovrstnih motenj zmanjšana na treh ravneh zaznavanja okolice in upravljanja vozila - vidnem, telesnem in miselnem.

Izsledke ankete bo agencija v sklopu akcije Osredotoči se na cesto objavila že kmalu po novem letu, saj bo prva tovrstna nacionalna preventivna akcija potekala med 15. in 21. januarjem, druga pa med 30. septembrom in 6. oktobrom.