Tesla

Robot ušel izpod nadzora in napadel inženirja: S kovinskimi kremplji se mu je zaril v hrbet in roko

D.K.
27. 12. 2023, 12.24
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 13.55
Deli članek:

Dva delavca sta z grozo opazovala, kako je njunega sodelavca napadel stroj, zasnovan za prijemanje in premikanje sveže ulitih aluminijastih avtomobilskih delov.

Zajem zaslona Youtube
Robot v tovarni Tesla

V tovarni Tesla Giga Texas blizu Austina v Teksasu je inženirja Tesle napadel nedelujoč robot, je razkrilo poročilo o poškodbi iz leta 2021. 

V delu tovarne, kjer sestavljajo šasije vozil, je robot stisnil moškega, ki je v tistem trenutku v bližini programiral programsko opremo za dva onesposobljena robota Tesla. S kovinskimi kremplji se mu je zaril v hrbet in levo roko, pustil pa je krvavo sled po vsej tovarni, poroča Daily Mail.

Ko se je okrvavljeni inženir poskušal osvoboditi iz robotovega primeža, je drug delavec pritisnil gumb za zaustavitev v sili, da bi ustavil napad. Potem ko se je osvobodil, je inženir padel po žlebu, namenjenem zbiranju odpadnega aluminija, in za seboj pustil krvavo sled, sta povedala dva očividca.

Čeprav Teslina tovarna v Teksasu državnim organom v letih 2021 in 2022 ni poročala o nobenih drugih poškodbah, povezanih z roboti, se je incident zgodil v letih povečane zaskrbljenosti glede tveganj avtomatiziranih robotov na delovnem mestu. Poročilo o poškodbi, ki ga mora Tesla po zakonu predložiti oblastem, če želi ohraniti donosne davčne olajšave v Teksasu, trdi, da inženir ni koristil bolniške odsotnosti z dela.

Ob tem odvetnica, ki zastopa pogodbene delavce Tesla Giga Texas, trdi, da se o poškodbah v tovarni poroča premalo. V to premajhno prijavo je vključena tudi smrt gradbenega delavca iz septembra 2021, ki je bil najet za pomoč pri gradnji same tovarne. "Moj nasvet bi bil, da poročilo preberete z rezervo. Imeli smo več poškodovanih delavcev, a tudi enega umrlega, tega pa ni v poročilih, ki bi jih moral Tesla natančno izpolniti in oddati, da bi prejel davčne spodbude," je povedala odvetnica Hannah Alexander iz neprofitne organizacije Workers Defense Project.

Gradbeni delavec Antelmo Ramírez je, kot je zapisano v poročilu okrožnega medicinskega preiskovalca Travis, umrl zaradi toplotnega udara med pomočjo pri gradnji Tesline tovarne Giga Texas.

Več nepravilnosti pri poročanju poškodb

Poleg tega omenjenemu podjetju očitajo še druge nepravilnosti pri poročanju o poškodbah. Kalifornijski preiskovalci OSHA so med drugim ugotovili, da je v svojih dokumentih samo leta 2018 izpustilo kar 36 poškodb, enako trditev so navedli tudi v poročilu ekipe Reveal Centra za raziskovalno novinarstvo, ki je razkrila, da je podjetje nesreče na delu napačno razvrstilo kot "osebne medicinske primere", le da bi se izognilo kalifornijskim regulatorjem. 

Pred odkritjem OSHA je Tesla trditev ekipe Reveal Centra za raziskovalno novinarstva označil za laži in jih obtožil dogovarjanja z delavci, ki so takrat poskušali združiti sindikate v kalifornijski tovarni proizvajalca avtomobilov.

Teslina tovarna Giga Texas je sicer po številu incidentov prekaša ostalo avtomobilsko industrijo. Razmerje je skoraj ena poškodba na vsakih 21 delavcev v Teslini tovarni Giga Texas v letu 2022, v primerjavi z eno poškodbo na vsakih 30 delavcev v preostali industriji.

Tesline poškodbe, o katerih je sam poročal, vključujejo poškodbe s topim predmetom, izpostavljenost kemikalijam in strojne nesreče, od katerih so nekateri delavci potrebovali več mesecev, da so si opomogli.

Toda glede na zapise OSHA obstajajo tudi zvini, ureznine in zlomi, ki jih delavci dobijo zaradi zagozditve v strojih, pa tudi bolezni, ki so posledica stika s toksini, kot je amonijak. Eden od proizvodnih sodelavcev podjetja ni mogel delati 127 dni (več kot štiri mesece), potem ko je avgusta 2022 premikajoči se voziček ujel njegov gleženj.