Veseli december in pirotehnika

Kakorkoli so proteze napredovale, nikoli ne povrnejo občutka zdrave roke

D.K.
5. 12. 2023, 13.02
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 13.06
Deli članek:

V UKC Maribor je danes potekala novinarska konferenca na temo nevarnosti na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, ki jo je UKC Maribor organiziral v sodelovanju s Policijsko upravo Maribor. Govorniki so navedli, da so poškodbe zaradi uporabe pirotehnike vedno pogostejše

UKC Maribor
Poškodbe zaradi uporabe pirotehnike vedno pogostejše

Pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki so policisti Policijske postaje Maribor in zaposleni v UKC Maribor tudi letos opozorili na varno in uvidevno uporabo pirotehnike, s čimer želijo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev.

O poškodbah, zdravljenju, varni uporabi pirotehničnih sredstev so spregovorili: Metin Omerović iz mariborskega urgentnega centra, Bojan Šparaš z oddelek za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline, Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor (Sektor uniformirane policije PU Maribor), ki je dejal, da so tudi mariborski policisti želijo, da bi prazniki minili čim bolj varno.

V lanskih praznikih so na območju mariborske policijske uprave obravnavali 19 (v letu pred tem 24) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. Skoraj polovica kršitev omenjene zakonodaje je bila storjena s strani mladoletnih oseb. Pri opravljanju operativnih nalog so zasegli skupno 238 pirotehničnih izdelkov. Letos so obravnavali enega mladoletnega kršitelja, ki so mu zasegli 25 pirotehničnih izdelkov. 

Poziv k previdni in odgovorni uporabi pirotehnike

"Če se jim torej že ne morete upreti, pirotehnične izdelke uporabljajte vsaj previdno in odgovorno. To pomeni tako, da pri tem ne boste ogroženi ter da ne boste ogrožali in motili drugih," pozivajo policisti. "Na starše se obračamo z apelom, da z opozarjanjem na nevarnosti in lastnim zgledom najbolje pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic neprimerne uporabe pirotehničnih sredstev."

"Vsi si želimo in prizadevamo, da bi bili praznični dnevi varni, žal pa se vsako leto znova tako zdravstveni delavci kakor policisti srečujejo s kršitvami in poškodbami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so te žal prisotne tudi med otroki. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjamo na nevarnosti in možne posledice, še zlasti pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti," so po novinarski konferenci v sporočilu za javnost zapisali pri Policijski upravi Maribor. 

"Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Poleg tega pa tudi moti živali in onesnažuje okolje. Upoštevajte torej zakonska določila glede uporabe. Najpogosteje namreč do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči ipd., pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca," dodajajo policisti.  

Policija.si
Polovica kršiteljev, ki jih je lani obravnavala policija, je bilo mladoletnih, zato otroke in starše pozivajo, naj se uporabi pirotehnike izognejo.

Število poškodb narašča 

"Želim si, da nihče od zaposlenih in staršev nikoli več ne doživi tega prvega krika, ko starš izve, kaj se je otroku zgodilo, in da ta otrok nikoli več ne bo imel enakega življenja," je na tiskovni konferenci dejal zdravnik Metin Omerović. Ob tem je opozoril na nevarnost pirotehnike in naraščanje števila poškodb. "Prosim, vzemite pamet v roke, pazite na pirotehniko," je pozval.

Šparaš, ki se zavzema za prepoved vsakršnih pirotehničnih sredstev, pa je dejal, da je pirotehnika "nepotrebna stvar". Poškodbe, ki lahko nastanejo pri uporabi pirotehnike, se nikoli ne pozdravijo popolnoma. "Čeprav so določena pirotehnična sredstva dovoljena, bi vam rad povedal, da tisti bolniki, ki so težje poškodovani in se nikoli ne vrnejo v prvotno stanje, obžalujejo, da pirotehnični izdelki niso bili strožje prepovedani," je dejal.

Kot je pojasnil, imajo sprejeti bolniki v bolnišnico najpogosteje hujše poškodbe rok, amputacije, raztrganine ali pa poškodbe, ki kasneje ne dovoljujejo popolnega delovanja roke. Pogoste so opekline, tudi takšne, ko nekdo iz objestnosti v neko osebo vrže petardo, je dejal. Rehabilitacija se predvsem pri amputacijah vleče več let. Kakorkoli so proteze napredovale, pa nikoli ne povrnejo občutka zdrave roke, je opozoril.

Kdaj sta dovoljeni prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov?

Pri nas je pirotehnične izdelke kategorije F1 dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, in še to samo starejšim od 14 let. Uporabljati jih je dovoljeno samo od 26. decembra do vključno 1. januarja, pri čemer jih morajo otroci uporabljati pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Pri tem na policiji poudarjajo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena.

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Visoke kazni in zaseg pirotehničnih izdelkov

Zaradi kršitev zakonskih določb o uporabi pirotehnike lahko posamezniku policisti izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.