Zločin, ki je pretresel balkan

Umor 14-letne Vanje: Očeta pridržali, glavni osumljenec Palče v Bolgariji?

S.R.
5. 12. 2023, 12.22
Deli članek:

Za glavnim osumljencem za umor 14-letne Vanje Gjorčevske so razpisali mednarodno tiralico. V preiskovalnem zaporu se je znašel tudi oče Aleksandar Gjorčevski.

Profimedia
Nič kriva je pri 14. letih odšla v mnogo prerani grob.

V javnost počasi kaplja vse več podrobnosti o morilski sagi, ki se je nedavno odvila v makedonski prestolnici in v kateri je bila krute smrti deležna vsega 14 let stara Vanja Gjorčevska. Kot smo že poročali, je bila slednja žrtev ugrabitve, po tednu dni iskanja pa so njeno truplo našli v vasi Orman na obrobju makedonske prestolnice. Makedonska policija je hitro prišla na sled štirim osumljencem, da je sodeloval pri ukrabitvi svoje hčerke, pa policija sumi tudi njenega očeta Aleksandra Gjorčevskega. Od nekdanje žene oziroma njenih staršev naj bi prek ugrabiteljev terjal odkupnino. Slednji so Vanjo ugrabili, ji zvezali roke in noge ter jo stlačili v spalno vrečo in vrgli v prtljažnik. Ker naj bi jih zagrabila panika, so jo že čez tri ure ustrelili in zakopali, avto pa zažgali.
Velibor Manev, Vlatko Kešišov in Bore Videvski se že nahajajo v preiskovalnem zaporu, makedonska policija pa še vedno išče ubežnika in kontroverznega makedonskega poslovneža Ljupča Palevskega, znanega tudi pod vzdevkom Palčo. Palevski naj bi bil tudi tisti, ki je pritisnil na petelina in umoril Vanjo. Tako vsaj trdijo njegovi aretirani pajdaši. Četverico sicer sumijo tudi ugrabitve in umora 74-letnega frizerja Panča Žeževskega, kar se je odvilo vsega nekaj dni pred ugrabitvijo Vanje.

Mednarodna tiralica

Makedonski mediji so danes postregli z nekaj več informacijami o enem od osumljenih, mojstru borilnih veščin Videvskemu. Slednjega je policija aretirala v njegovi šoli za borilne veščine, v kateri je otroke učil »športnega« pretepanja. Njegova natančna vloga v ugrabitvi in umoru javnosti sicer še ni znana. Vsi trije, Videvski, Kešišov in Manev, ki si je bil s pobeglim Palevskim najbližje, so trenutno priprti v prostorih, ločenih od ostale zaporniške populacije, poroča makedonski portal Fokus. Palevski, za katerim so včeraj razpisali mednarodni tiralico, naj bi se po zadnjih informacijah nahajal v Bolgariji. Tja naj bi odletel iz Beograda, kamor ga je po lastnem priznanju odpeljal odvetnik. V primeru Palča gre sicer za vodjo obskurne desničarske proruske stranke Treta in proruskega politika, ki naj bi se ukvarjal z gradbeništvom.

V preiskovalni zapor so včeraj zvečer odvedli tudi Vanjinega očeta, ki kakršno koli vpletenost v zločin še vedno zanika. A gre za njegovo besedo proti besedi Videvskega, Kešišova in Maneva, ki naj bi kriminalistom vsi po vrsti dejali, da jim je Aleksandar Gjorčevski dal vse informacije o tem, kakšna je Vanjina dnevna rutina, kdaj gre v šolo in kdaj je najbolj primeren trenutek za ugrabitev.

Umorili so jo, še preden so zahtevali odkupnino

Zakaj so jo umorili? Kot ocenjuje makedonski minister za notranje zadeve Oliver Spasovski, je Vanjina mama Zorica zagnala veliko hrupa in se, prepričana, da je Vanjo nekdo ugrabil, nemudoma obrnila na policijo. Ko so videli, da je policija že vpletena, so se odločili, da morajo za seboj zabrisati sledi, Vanjo pa so umorili in jo zagrebli. Vse skupaj se je odvilo, še preden so od matere zahtevali odkupnino.