Motiv? Koristoljublje

Vanjino ugrabitev organiziral oče; umorili so jo, ker so stvari ušle izpod nazora

J.V.
4. 12. 2023, 10.14
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 11.32
Deli članek:

Kriminalni klobčič, ki razburja javnost Severne Makedonije, se počasi razpleta.

Facebook/Zorica Gjorcevska
Pogrešano Vanjo so našli mrtvo na obrobju Skopja.

14-letna Vanja Gjorčevska, ki je 27. novembra v Skopju izginila na poti v šolo, je bila najdena mrtva v bližini vasi Orman na obrobju makedonske prestolnice. Kot so sporočili iz makedonskega državnega tožilstva, je bila deklica umorjena le nekaj ur po ugrabitvi. Njen umor pa naj bi bil po poročanju nekaterih medijev povezan z nasilno smrtjo 74-letnega frizerja Panča Žeževskega, ki je izginil 24. novembra, njegovo truplo pa je bilo danes najdeno v domačem Velesu.

Osumljene so namreč iste osebe, njihov motiv pa naj bi bilo koristoljublje. Od staršev mladoletnice naj bi terjali odkupnino, pri Žeževskem pa naj bi bil v igri denar nekaterih njegovih sorodnikov. Kakor koli. V preiskovalnem priporu so sinoči pristali Velibor Manev, Vlatko Kešišov in Bore Videvski. Vpleten pa naj bi bil tudi Ljupčo Palevski, gradbeni baron iz Skopja, ki je makedonskim organom pregona nedosegljiv, skrival naj bi se v Turčiji. Policija je včeraj zasliševala tudi očeta 14-letnice Aleksandra Gjorčevskega.

In kot je na današnji novinarski konferenci razkril makedonski notranji minister Oliver Spasovski, je Vanjino ugrabitev organiziral prav njen oče. "Izvedeni ukrepi so nas pripeljali do storilcev tega gnusnega kaznivega dejanja. Pet oseb je osumjenih, trije so pridržani, eden je v tujini," je med drugim dejal Spasovski. Motiv je po njegovih besedah koristoljubje, od mame so z izsiljevanjem poskušali iztržiti denar, s katerim bi se okoristili vsi. 

Deklico naj bi ustrelil Palevski, ki je na begu. "Naredil bom vse, da pošast privedem pred sodišče," je poudaril minister Spasovski. Zbrane medije je nagovoril tudi glavni državni tožilec Gavril Bubevski. "Imamo priznanje osumljencev, kdo je za kaj odgovoren," je dejal. Kot je še pojasnil, so trojico policisti pridržali za čas zbiranja obvestil, o nadaljnih ukrepih pa bo odločalo tožilstvo. Dva od osumljenih naj bi priznala, da so Vanjo umorili, ker so stvari ušle izpod nadzora.