Zanimivosti

Praznična Ljubljana: pravljica ob reki pod gradom

Vsebino podpira: Petrol d. d.
4. 12. 2023, 10.12
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 15.16
Deli članek:

Sicer so Ljubljančani kritiki svojega mesta, a so vendarle upravičeno ponosni, da ga vsak december krasi ena najbolj izvirnih božičnih okrasitev. Poleg tega pa je Ljubljana v adventnem času polna glasbe in smeha ter seveda rednih obiskov dobrih mož. Praznične sejme v zgodovinskem mestnem jedru spremljajo številne brezplačne prireditve, ki so vedno odlično obiskane.

Foto: Petrol d. d.

Ne pozabite svojih najmlajših pripeljati v Ljubljano v tistih dneh, ko jo obiščejo Miklavž, Božiček in dedek Mraz, ki ima še posebno slavnostno in razigrano spremstvo. Preden se odpravite na pot, pa poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola.

Tradicionalni sejem ob Ljubljanici

Foto: Petrol d. d.

Praznični sejmi na Bregu, Petkovškovem in Gallusovem nabrežju, ki jih spremlja ponudba v gostinskih hišicah na Prešernovem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu, Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ter Kongresnega trga, postanejo središče družabnega dogajanja s številnimi brezplačnimi koncerti in drugimi prireditvami za odrasle in otroke.

Kuhano vino, zadnja leta tudi kuhan džin, klobase, kostanj, koruza, pečeni mandeljni, velike lizike in pisani bomboni ... to so dobrote, ki si jih boste zagotovo zaželeli na sprehodu na mrzel decembrski večer.

Brezplačne prireditve na prostem

Foto: Petrol d. d.

December v Ljubljani velja za mesec prireditev, ko je dogajanje kljub mrazu posebej živahno. In najlepše je, da so vse praznične prireditve, ki se odvijajo na javnih površinah v mestu, brez izjeme brezplačne. Koncerti in druge prireditve za vso družino potekajo na večini trgov v središču mesta, letos pa bodo repali in peli sami največji zvezdniki: Challe Salle, Čuki, Modrijani, skupina Kingston ... Ko vas začne zebsti, se lahko pogrejete s skodelico kuhanega vina ali božičnega čaja – seveda to velja le za tiste, ki ne vozijo. Praznično dogajanje doseže vrhunec na silvestrovo z zabavami na vseh osrednjih trgih, program pa je vedno sestavljen tako, da se lahko zabavajo vsi – od najmlajših do odraslih.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Vodeni ogledi po praznični Ljubljani

Tudi ob koncu leta Ljubljano preplavijo turisti, ki se navdušujejo nad posebno okrasitvijo. Pogled na osvetljen Ljubljanski grad je posebno čudovit s Kongresnega trga in seveda tudi obratno; mesto v lučkah je najlepše pogledati z vrha gradu. V novih barvah zaživijo tudi trgi, cerkve, mostovi in znamenite stvaritve arhitekta Jožeta Plečnika. Izvirno praznično okrasitev Ljubljane je zasnoval umetnik Zmago Modic, zadnjih nekaj let pa jo v novo smer razvija njegov sin, Urban Modic, ki nas z njo letos opominja: »Oni smo mi.« Če bi zgodbo za njenim nastankom radi slišali iz Urbanovih ust, ne pozabite rezervirati vodenega ogleda praznično okrašene Ljubljane, ki vam bo pred oči pričaral nepozabne prizore in zanimive zgodbe.

Z ladjico pod Šuštarskim mostom do Špice

Foto: Petrol d. d.

Adventna Ljubljana ponuja še vrsto drugačnih doživetij. Eno izmed njih je tudi vožnja s praznično okrašeno ladjico po reki Ljubljanici, s katero si boste lahko okrašeno mesto ogledali iz popolnoma nove perspektive. Le toplo se oblecite in si na obraz narišite nasmeh. December bo še prehitro minil ...

Prenovljeni Rog in božični ARTish

Letos je Ljubljana bogatejša za še en čudovit prostor, saj se je pred kratkim odprl prenovljeni center Rog, kjer ponujajo številne, tudi praznične aktivnosti za otroke. Tam pa boste lahko 14., 15. in 16. decembra obiskali božični ARTish, kjer bo še več prostora za slovenske umetnike in umetnice, ki prodajajo izvirna darila.

Gremo? Gremo!