Nogomet in politika

Mavrični kapetanski trakovi bodo na EP 2024 dovoljeni

J.V./STA
4. 12. 2023, 08.39
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 12.27
Deli članek:

Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po sobotnem žrebu dejal, da je prepričan, da so z izbiro Nemčije za organizatorja evropskega prvenstva 2024 izbrali pravega gostitelja. Poudaril je tudi, da si Uefa želi turnir brez političnih razprav.

Martin Metelko / M24
Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin.

"Pričakujem okolje brez kontroverznosti, na kar kaže tudi prosta izbira kapetanskih trakov v vseh naših tekmovanjih," je nemška tiskovna agencija dpa navedla Čeferina. Dodali so, da se je Slovenec navezoval na razprave glede kapetanskih trakov, na katerih je bil zapis One Love, na svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju. Te trakove, ki bi jih nekateri kapetani nosili v podporo proti diskriminaciji, je Mednarodna nogometna zveza Fifa prepovedala. 

"Prizadevamo si preprečevati in se boriti proti vsaki obliki diskriminacije in zlorabe," je dejal Čeferin in poudaril: "Toda nihče ne bi smel zlorabiti turnirja za svojo osebno ali politično agendo." Na EP, ki bo med 14. junijem in 14. julijem, bo igrala tudi Slovenija, ki je na sobotnem žrebu padla v skupino C skupaj z Anglijo, Dansko in Srbijo.

Se je pa Čeferin dotaknil še drugih tem. Med drugim je nasprotoval še enemu svetovnemu prvenstvu v zimskih mesecih, po drugi strani pa ni izrekel neke splošne kritike na račun postopka dodelitve SP 2034 Savdski Arabiji ali stanja človekovih pravic v omenjeni državi. "V skladu z načelom rotacije konfederacij sta lahko samo azijska in oceanijska nogometna konfederacija izrazili zanimanje za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2034. Na koncu je samo ena zveza izrazila zanimanje za ponudbo," je ob robu sobotnega žreba v Hamburgu odgovoril na vprašanje, ali bi morala Uefa zavzeti enotno stališče proti načrtom za SP v Savdski Arabiji. Da bo SP prav tam, je bolj ali manj že jasno, čeprav mora to potrditi še kongres Fife.

Po dodelitvi SP 2030 Španiji, Portugalski in Maroku ter treh tekem ob 100-letnici prvega SP Urugvaju, Argentini in Paragvaju je bil izbor za leto 2034 tako zelo omejen. Skupnega dogovora proti SP 2034 v Savdski Arabiji pa pri evropskih državah ne bo, med drugim se je turška zveza pred kratkim zavzela za mundial v Savdski Arabiji. "O eni stvari pa sem prepričan: zimsko svetovno prvenstvo ni bilo dobro za nogomet in nespametno bi bilo razmišljati o ponovitvi, saj obremenjuje urnik tekmovanj in nacionalnih lig," je o zimskem terminu mundiala dejal Čeferin.