Na ledeniku Mölltal

51-letnega smučarja mrtvega izkopali izpod plazu

D.K.
4. 12. 2023, 09.28
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 09.48
Deli članek:

Začetek smučarske in zimske sezone je zasenčil tragičen dogodek. Plaz je pod seboj pokopal 51-letnega smučarja.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V nedeljo okoli 13. ure se je na območju ledenika Mölltal sprožil snežni plaz, širok 150 metrov in dolg 300 metrov, ki je zasul smučarja.

51-letnika iz Češke so sicer uspeli rešiti izpod snega, a so bili poskusi oživljanja neuspešni. Da je smučar umrl, je že včeraj popoldne za Kleine Zeitung potrdila ekipa gorskih reševalcev. Zdaj pa se je odzvala tudi policija.

Kot so navedli policisti, je moški smučal izven urejenih prog smučišča Mölltaler Gletscher, čeprav je bila po podatkih službe za opozarjanje pred snežnimi plazovi zanje velika nevarnost. "Verjetno je smučar sprožil snežni plaz na 2700 metrih nadmorske višine," pravi gorski policist Horst Wohlgemuth. Priče so opazile snežni plaz, izkopale moškega in začele s postopki oživljanja do prihoda reševalcev. "Bila je dobro delujoča veriga reševanja. Smučar je imel s seboj napravo za iskanje v plazovih. Hitro ga je bilo mogoče najti, vendar kljub temu ni preživel."

Sprva iskali tudi morebitno drugo žrtve plazu

Prvotno poročilo reševalnim službam je namreč navajalo, da ni mogoče izključiti, da obstaja še ena žrtev. »Iskali smo do 17. ure. A ker ni bilo podatkov o pogrešanih, nobenega klica na pomoč, smo iskanje prekinili, ko se je zmračilo," je povedal Heimo Schall, vodja gorske reševalne službe Fragant.

V reševalni akciji je sodelovalo 36 gorskih reševalcev, šest lavinskih psov, alpska policija in trije helikopterji.