Že prej na majavih tleh

Serija Krona ne navdušuje, oboževalci razočarani

S.Č.
4. 12. 2023, 09.19
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 09.24
Deli članek:

Mineva teden dni od izida zadnje sezone, štirih novih delov serije Krona, ki je leta 2016 navdušila marsikaterega ljubitelja kraljeve družine. Tokrat v popolnoma drugačni luči.

Profimedia
Serijo The Crown si lahko ogledate na portalu Netflix.com

Sprva se je izjemen proračun prve sezone odrazil v vsaki epizodi in poskrbel za pravo kinematografsko razsežnost. Serija se dotika vseh področji in marsikdaj tudi razkrije kakšno sočno podrobnost, ki je bila očem javnosti še neznanka. V tokratni šesti sezoni pa se po mnenju oboževalcev ponavlja enaka zgodba skozi celotno dogajanje in omadežuje princeso Diano na vsakem koraku. Vse prej kot spodbudnih, ostrih kritik in neodobravanja pa je deležna tudi nenavadna odločitev, da se Diana kot duh prikaže kraljici in princu Charlesu.

"Ideja, da ustvarjalcev serije Peter Morgan želi, da se Diana pojavi kot duh, je skrajno neokusna. Celoten koncept, ne glede na to kaj lik Diane naredi ali reče, je ideja skrajno bizarna in nespoštljiva" je za Daily Mail dejal kraljevi komentator Richard Fitzwilliams. Podobnega mnenja so tudi ostali kritiki. Lucy Mangan je za revijo Guardian priznala, da je seriji poklonila eno zvezdico in dodaja, da so "z Diano obsedene epizode prava definicija slabega pisanja". Pri tem je poudarila, da je bila serija že v tretji sezoni na majavih temeljih, v naslednjih dveh je povsem izgubila ravnotežje, zdaj pa pada v brezno. Kljub "odličnim nastopom celotne igralske zasedbe".

Princa Williama niso upoštevali

Mnenju Mangan se pridružuje tudi tesna prijateljica princese Diane, Jemima Khan, ki je bila z podajo svojega mnenja precej ostra. »Ker naš dogovor o sodelovanju ni bil upoštevan in ker sem ugotovila, da nekaterih dogodkov ne bodo popisali z empatijo in spoštovanjem, na kakršna sem računala, sem prosila za umik vseh svojih prispevkov in umaknila svoj podpis s projekta,« je tedaj dejala za Sunday Times.

V tej sezoni so se osredotočili predvsem na intervju, ki ga je Diana leta 1995 podala novinarju Martinu Bashirju v oddaji Panorama in s tem razburili princa Williama, ki je zahteval, da se intervju nikoli več ne predvaja saj je prispeval k poslabšanju odnosa njegovih staršev. Poleg tega pa je bilo dokazano, da je bila princesa Diana med intervjujem zmanipulirana. Toda Netflix želje princa Williama ni upošteval, saj se je v seriji Krona odločil, da bo ta intervju ponovil, kar kraljevi družini več kot očitno ni bilo všeč.