Miklavžev koncert

Verjameta, da bodo v nedeljo premaknili vsaj majhen košček našega sveta na bolje

N.S.
2. 12. 2023, 19.15
Posodobljeno: 3. 12. 2023, 00.53
Deli članek:

RTV Slovenija, Rotary klub Ljubljana in Rotary District 1912 bodo na že 31. Miklavževem koncertu spet zbirali sredstva za slovenske osnovnošolce, ki nimajo enakih možnosti za osebnostno rast in izobraževanje kot njihovi vrstniki. Nedeljski dobrodelni koncert bosta vodila priljubljena Ula Furlan in Nik Škrlec, s katerima smo med pripravami na koncert poklepetali.

RTV Slovenija
Pomaga lahko vsak, prek dobrodelne številke 01 472 00 11, na katero lahko sporočite svoj znesek, ki ga darujete. SMS-donacije s ključnima besedama MIKLAVZ5 in MIKLAVZ10 pa lahko pošljete na 1919. Svoj izbrani znesek lahko z SMS-sporočilom darujete do konca decembra.

To nedeljo, nas čaka že 31. dobrodelni Miklavžev koncert, ki ga vodita vidva. Če bi imela na voljo 20 sekund, kako bi ga predstavila?

Nik: Hm. To je skrbno pripravljen, kakovosten in plemenit koncert z dušo. Če imam še nekaj sekund, bi dodal, da ogled iz srca priporočam!

Ula: Jaz lahko samo prikimam Nikovim lepim besedam. Če pa imam še svojih nekaj sekund na voljo, dodajam: Nik bo pokazal svoj trik za hitro pomnjenje telefonskih številk in v srce bodo segle kratke filmske zgodbe, ki so jih pripravili otroci iz šol, za katere zbiramo sredstva.

Željko Stevanić / RTV SLO
Smeh, glasbo in čudovit večer obljubljata priljubljena Ula Furlan in Nik Škrlec, ki bosta prvič skupaj nastopila v vlogi sovoditeljev.

Kaj vse si gledalci lahko obetajo od koncerta, ki bo v nedeljo zvečer na TV SLO 1?

Nik: Izjemno raznolik program in noro dobro glasbo. Rdeča nit, ki povezuje vse, je dobrodelnost in verjamem, da bo tudi ta nota zaigrala na prave strune. Gledalci bodo med koncertom lahko pokukali v številne človeške zgodbe, ki jih bodo »premaknile«. Pa še, saj ne boste verjeli, resnični Miklavž pride!

Ula: Že studio bo ožarjen s pravljično noto, lučmi, lestenci, orkestrom ..., ob vsem tem pa še midva, ki vas res vse vljudno vabiva, da skupaj pričaramo nepozaben večer.

Željko Stevanić / RTV SLO
Vedno nasmejana voditeljica in igralka Ula Furlan pravi, da ima ta projekt že od začetka lepo in srčno energijo, ki jo bo mogoče čutiti tudi v oddaji.

Voditelja Ula Furlan in Nik Škrlec to nedeljo, 3. decembra, ob 20. uri na TV SLO 1 vabila vse k ogledu 31. dobrodelnega Miklavževega koncerta s številnimi gosti.

Ko smo že pri tem, bosta res na odru gostila več kot 200 glasbenikov?
Ula:
Da, saj jih sploh ne upava naštevati, da ne bi koga izpustila.

Nik: Če dovoliš, bova pokukala kar v scenarij. Ali je to dovoljeno? (smeh)

Ula: Izjemna glasbena druščina bo z nami na ta poseben večer. Nina Strnad, Tilen Artač, Nuša Derenda, Ditka & band, Bossa de Novo, King Foo, Urban Lutman, Evelin in Valerij Greblo, Nikola Pajanović, Tjaša Fajdiga, Domen Križaj, Mešani pevski zbor Danica, Jure Počkaj, Godalni kvartet družine Babnik, Borut Bučar, Meta Fajdiga, Neli in Karmen Zidar Kos ter zasedbe RTV Slovenija – Simfonični orkester, Big Band ter Mladinski in Otroški zbor. Dirigenti bodo Mojca Lavrenčič, Rok Golob in Tadej Tomšič.

Nik: Vsi glasbeniki so vrhunski in v čast nama je bilo stati ob njih. Mogoče bi se ob tem seznamu posebej naslonila še na Simfonični orkester in Big Band. Morda se dve tako veličastni zasedbi kdaj zdita samoumevni, ker smo ju vajeni – pa nista. Ponosni smo lahko na to, da v nacionalni hiši ustvarjajo tako dobro, in srčno upam, da so govorice o preračunavanju potencialnih prihrankov, če bi ukinili njih ali ostale programe RTV Slovenija, samo nespretna komunikacija in nerodno razmišljanje Sveta RTV, vse ostalo bi bila sramota.

Željko Stevanić / RTV SLO
Navihani genij, igralec in voditelj Nik Škrlec nam je razkril, da se bo potrudil in poskušal za sladokusce v program vriniti eno skrito referenco na serijo Star Trek.

Slovenci smo zelo dobrodelni in predvsem znamo stopiti skupaj, ko je to potrebno. Za koga bomo tokrat stopili skupaj?

Nik: Vse glasba, celoten program in vsi prispevki so usmerjeni v zbiranje sredstev za otroke iz socialno ogroženih družin. Prepričan sem, da bomo tudi letos zbrali lepo vsoto.

Kako lahko gledalci pomagajo tokrat? Kako so lahko dobrodelni?
Ula: Na dan koncerta bo odprta dobrodelna številka, na katero lahko sporočite svoj znesek, ki ga darujete, ta je 01 472 00 11.

Nik: SMS-donacije na številko 1919 pa lahko prispevate do konca decembra, s ključnima besedama MIKLAVZ5 in MIKLAVZ10. Prva beseda pomeni, da prispevate pet evrov, z drugo pa 10 evrov.

Če se ne motim, bosta vidva prvič nastopila skupaj kot sovoditelja. Kako sta se ujela? Sta hitro prišla na »isto valovno dolžino«?

Nik: Res je, prvič sva na odru stala kot sovoditelja. Sva pa že delala skupaj, nastopala sva v filmu Nekaj sladkega, tako da sva se najbrž tudi zaradi tega zelo hitro ujela.

Ula: Lepa energija je in bo to. Scenarist je Miha Hočevar, nekaj malega bova seveda vsebinsko dodala tudi sama, za vso ekipo stojita pa izjemni urednik Daniel Celarec in producent koncerta, zaradi katerega se bo zgodil tudi tokratni že 31. tradicionalni koncert, Jaka Pucihar. Od čisto prvega sestankovanja se nas držijo prijazna ustvarjalna energija, volja, da se da in da zmoremo, ter želja, da bi premaknili vsaj košček našega sveta na bolje ter pod studijske žaromete in oder postavili zgodbe in ljudi, ki štejejo.

Se gledalcem obeta tudi kakšno zanimivo oziroma zabavno presenečenje?

Nik: Jaz se bom potrudil in poskušal za sladokusce v program vriniti eno skrito referenco na serijo Star Trek.

Ula: Čisto na začetku nas bo v studiu obiskal tudi prejemnik nagrade za izstopajoč novinarski dosežek, Ciril Horjak, nisem pa povsem prepričana, ali ga boste uspeli prepoznati.

Dobri mož večera bo Miklavž, kako sta vidva kaj z njim? Kako danes gledata nanj, ko sta starejša? Vaju še vedno obišče vsako leto? 

Nik: Letos imam srečo, da bo prišel na koncert, sicer nisem prepričan, da bi me obiskal. Delam pa vse za to in v tej smeri!

Ula: Mene od mladih nog obiskuje predvsem simbolično. Prinese kakšnega spečenega parklja za pregrizniti in požvečiti, doda orehe, mandarine ter oživi spomin na babico, ki je vedno v tistem času pripravljala pečena jabolka. Se mi zdi, da je ta čas namenjen predvsem temu, da si ga namenimo. Čas namreč. Da smo skupaj, da se objamemo, slišimo, vidimo.

RTV Slovenija
Prihaja 31. Miklavžev koncert

Kaj pa pred leti, v otroštvu, kako sta doživljala Miklavža takrat? Nam lahko razkrijeta en najljubši ali najbolj zabaven spomin iz otroštva glede Miklavža?

Nik: Pri nas je Miklavž velikokrat skril pomaranče in sva jih z bratom potem morala iskati. Enkrat sva namesto njih našla banano, ki je padla za predal v najini sobi. Lahko bi rekel, da se je sicer od takrat iz nje razvil že cel ekosistem. To je bilo gotovo najbolj nepričakovano darilo!

Ula: Jaz v tem času še bolj pogrešam vse tiste, ki jih ni več. Nonota, dedija, babi, tatija. Tiste, ki bi jih z največjim veseljem »polupčkala« po ličkih in jim zlezla v naročje.

Kako in zakaj bi povabila ljudi, da se vam v nedeljo zvečer pridružijo pred malimi ekrani in so dobrodelni za otroke iz socialno šibkih družin?

Nik: Prihaja praznična norija in še prehitro bo vsega preveč. V tem vrtincu je dobro, če se znamo ustaviti ter se zavedamo, da ni nujno, da je vedno vse samo v redu, zabavno in veselo.  Mi se bomo sicer potrudili, da bo koncert karseda zanimiv in zabaven, vendar predvsem zato, da bi v vseh nas vzbudili sočutje in da lahko s skupnimi močmi naredimo še nekaj lepega.

Ula: Mislim, da bo vsebina večera spregovorila zase. Zgodil se bo čisto pravi pozdrav Miklavža, pa res sproščen klepet s srčnim duhovnikom Martinom Golobom ter ne nazadnje glasovi vseh glasbenic in glasbenikov, ki bodo rdečo nit večera in sporočilo z vsem srcem prenesli naprej.