Vremenska napoved

Jutranje temperature krepko pod ničlo, nevarnost žledu in poledice ter nova pošiljka snega

D.K.
4. 12. 2023, 10.15
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 11.42
Deli članek:

Po mrzlem in meglenem jutru se bo čez dan pooblačilo. Jutri bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo spuščala.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ob koncu tedna je Slovenijo preplavil zelo hladen zrak in ponedeljkovo jutro je prineslo negativne temperature po vsej državi, tudi ob morju. Najhladneje je bilo tokrat v Novi vasi na Blokah, kar -20,1 °C.

Prometno informacijski center obvešča, da ponekod po Sloveniji megla v pasovih zmanjšuje vidljivost. Hkrati pa opozarja voznike, da je na prelazih in ostalih višje ležečih cestah v primeru snega na vozišču obvezna uporaba verig, če tako določajo prometni znaki.

Arso izdal rumeno opozorilo za vso državo zaradi nizkih temperatur

Arso
Rumeno opozorilo

Kakšno vreme nas čaka v naslednjih dneh?

Danes popoldne bo oblačnost od zahoda pričela naraščati, najprej v višinah nad okoli 4 km nad morjem. Oblačni sloj nad Slovenijo se bo z dotokom vlažnega in postopno toplejšega sredozemskega zraka odebelil zvečer in v noči na torek. Na Primorskem se bodo že v prvem delu noči pričele rahle padavine, ki se bodo nato sredi noči počasi širile tudi nad Notranjsko, do jutra pa zajele večji del osrednje in južne Slovenije.

Nevarnost žledu

Ponekod po zatišnih dolinah in kotlinah v notranjosti bo temperatura zraka še negativna, istočasno pa se bo v plasti ozračja med okoli 500 in 1500 m nad morjem segrelo nad ničlo. Tip padavin bo pri tleh bo tako lahko mešanica napol staljenih snežink in dežnih kapelj, ki bodo nato na mrzlih tleh ponekod zmrzovale, nastal bo tanek sloj poledice. Pojavijo se lahko tudi ledene obloge na drevju (žled), a bo količina padavin dokaj majhna (večinoma pod 5 mm). Ta pojav bo predvidoma najbolj izrazit v torek zjutraj in še deloma dopoldne.

Vsekakor velja biti pripravljen na to možnost in povečati pozornost pri spremljanju razmer v naši okolici, še posebej v prometu, so zapisali na straneh Agencije RS za okolje.

V torek zvečer bo na vzhodu Slovenije dež večinoma prešel v sneg, do srede zjutraj bo v bližini meje s Hrvaško lahko zapadlo do 5 cm snega. Nato pa najverjetneje sneženja do nižin v tem tednu ne bo več. 

V sredo bo pretežno oblačno. V vzhodni Sloveniji bo predvsem dopoldne še rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V četrtek bo sprva sončno z meglenim jutrom, popoldne se bo od zahoda oblačnost povečala, so zapisali na straneh Agencije RS za okolje. 

Na severu in severovzhodu lahko v noči na sredo pade do 15 cm snega

Na Neurje.si pa napovedujejo, da v tem tednu pričakujejo prehod dveh vremenskih front. V notranjosti in na zahodu lahko danes ponoči nastane nekaj snežnih ploh, ki pa niso omembe vredne.

Jutrišnji dan bo precej vetroven, saj bomo pod vplivom jugozahodnih vetrov. Prve dežne kaplje v jutru pričakujemo na jugozahodu države, nato pa se bodo padavine (dež) prehodno širile proti vzhodu. Meja sneženja se bo dvignila nad 1000 metrov. V popoldnevu oz. proti večeru bodo padavine zajele celotno Slovenijo. Proti večeru se bo v nižjih plasteh ozračja v krajih vzhodne, severne in severovzhodne Slovenije že pričelo ohlajat, kar pomeni, da bo dež hitro prešel v sneg, saj bo temperatura po nižinah okoli ničle. Tokratna pošiljka snega bo za vzhodno polovico države izdatnejša, kot je bila pretekla. Ponekod lahko tako pade tudi do 15 cm snega (Goričko, Koroška). 

Hidrološko stanje in napoved

Večje reke po državi in reke v slovenski Istri še ohranjajo veliko vodnatost, vodnatost manjših rek in Mure pa je srednja. Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju, kraška polja na Notranjskem so ojezerjena. Pretoki rek se zmanjšujejo.

Danes in v naslednjih dneh se bo vodnatost rek povsod zmanjševala. Ljubljanica se bo danes še razlivala na Ljubljanskem barju, jutri pa se bo vrnila v strugo. Kraška polja na Notranjskem bodo še ojezerjena. Reke so se ohladile. Jutranja temperatura rek je med 2 in 10 °C, najtoplejši so izviri kraških rek, najhladnejše pa so reke v Prekmurju in na Koroškem. Morje ima 15 °C, navaja Agencija RS za okolje.