Ciklon

Ciklon v Indiji terjal že več življenj

M.G./STA
5. 12. 2023, 11.54
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 12.02
Deli članek:

Jugu Indije se približuje močan ciklon z obilnimi padavinami, ki bo celino dosegel popoldne. V južnoindijski metropoli Chennai se je že zgodilo več hudih prometnih nesreč, ki jim je botrovalo obilno deževje.

Profimedia
Ciklon Michuang bo danes zajel celino.

Zaradi padavin so se ceste v Chennaiju spremenile v reke, ki so odplavljale vozila, je razvidno s posnetkov. Poplavljeno je bilo tudi letališče, zaradi česar je bilo odpovedanih več letov. Številna gospodinjstva so začasno ostala brez elektrike.

Policija je poročala o osmih mrtvih, nekateri so utonili, eno osebo je zadelo padlo drevo, druga pa je umrla zaradi električnega udara.

Po podatkih meteorološke službe bo ciklon Michaung v obliki hude nevihte celino dosegel danes popoldne po lokalnem času, svarijo pred močnimi nalivi in hitrostjo vetra do 100 kilometrov na uro.

Oblasti v prizadetih regijah so prebivalce pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Tudi nekatere šole so danes ostale zaprte. Več tisoč ljudi so z obalnih območij že evakuirali v začasna zatočišča.

Profimedia
Prikaz predvidene poti ciklona Michuang.
Indija se redno sooča z nevihtami, ki prinašajo poplave, uničenje in izpade električne energije. Po mnenju strokovnjakov se zaradi podnebnih sprememb verjetnost hudih neurij po vsem svetu povečuje.