Slovenija

V javni obravnavi kriteriji o dosežkih za podelitev statusa NVO na področju kulture in medijev

A.S./STA
5. 12. 2023, 11.44
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 12.52
Deli članek:

Ministrstvo za kulturo je za javno obravnavo objavilo predlog pravilnika, ki določa kriterije o pomembnejših dosežkih kot podlagi za podelitev statusa nevladne organizacije (NVO) v javnem interesu v kulturi. Kot novost je k predlaganemu pravilniku dodano še področje medijev. Morebitne predloge, pripombe in mnenja zbirajo do 21. decembra.

Sašo Švigelj
/

Predlog pravilnika temelji na njegovih starejših različicah, ki določajo kriterije za izkazovanje pomembnejših dosežkov NVO na področju kulture. Ministrstvo je pri pripravi upoštevalo tudi pravilnike drugih resorjev in pobude, ki so jih nanj naslovili različne organizacije in posamezniki.

Pravilnik izhaja iz zakona o NVO, ki opredeljuje njihovo delovanje. Ministri, pristojni za področja, na katerih te organizacije delujejo, pa podrobneje določijo kriterije, s katerimi izkazujejo pomembnejše dosežke svojega delovanja.

Kot novost so v pravilnik dodani mediji, kjer je sicer javni interes na tem področju opredeljen v zakonu o medijih. Podrobneje pa so s pravilnikom določeni kriteriji, ker je področje medijev specifično in se razlikuje od drugih področij kulture, opredeljenih v zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo, so pojasnili na ministrstvu.

Status v javnem interesu na področju medijev bodo sicer lahko pridobile le nevladne organizacije, opredeljene v zakonu o nevladnih organizacijah.

Glede na predlagani pravilnik bodo morale nevladne organizacije, ki delujejo na področju medijev, za podelitev statusa v javnem interesu izkazovati, da so stanovske organizacije, prejemnice nagrad ter da skrbijo za razvoj področja in poklicev. Njihovi projekti pa da prispevajo k pluralnosti, etičnemu novinarstvu, preverjanju dejstev in uveljavljanju načel kulturne raznolikosti.