Zahteva za sklic

SDH na skupščino po zeleno luč za revizijo Darsovih poslov

D.K./STA
5. 12. 2023, 13.28
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 13.28
Deli članek:

SDH je vložil zahtevo za sklic skupščine Darsa, na kateri bodo odločali o izvedbi posebne revizije za preveritev vodenja posameznih poslov družbe v preteklem petletnem obdobju. Preverjali bodo načrtovanje poslov z vidika upravičenosti in transparentnosti ter postopke sklepanja aneksov.

Arhiv Svet24

Izvedbo posebne revizije za obdobje zadnjih petih let je Slovenski državni holding (SDH) napovedal konec oktobra, potem ko je televizija POP TV razkrila domnevne nepravilnosti na družbi, ki je v stoodstotni državni lasti.

SDH od revizorja pričakuje, da glede na izsledke pregledov poslov poda tudi priporočila za izboljšanje procesov, so zapisali v zahtevi za sklic skupščine.

Na podlagi ugotovitev bodo sprejeli nadaljnje ukrepe

Posebni revizor bo sicer preveril nabor poslov, pri čemer bodo med drugim pregledali njihovo načrtovanje in izvedbo z vidika poslovne potrebnosti, ekonomske upravičenosti in transparentnosti. Prav tako bodo preverili postopek priprave razpisnih pogojev z vidika morebitnega prilagajanja razpisnih pogojev ciljnim ponudnikom ali drugačnega omejevanja konkurence. Pod drobnogled bodo revizorji vzeli tudi upravičenost aneksov pri določenih poslih.

Na podlagi ugotovitev posebne revizije bo SDH po potrebi sprejel nadaljnje upravljavske ukrepe, so sporočili iz holdinga.

Konkurenčni postopek izbora posebnega revizorja bo izvedel Dars, SDH pa bo v vlogi edinega delničarja zagotovil neodvisnost in preglednost postopka. Izbranega revizorja bo skupščina imenovala po uspešno zaključenem postopku izbora.

POP TV je konec oktobra poročal o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke. Razkritje je v začetku novembra pripeljalo do menjave na čelu upravljavca avtocest in hitrih cest. Z mesta predsednika uprave je odstopil Valentin Hajdinjak, začasno, za pol leta, pa je vodenje Darsa prevzel član uprave David Skornšek.