Dež še ne pojenja

Foto: Reka Vipava že poplavlja, Arso izdal oranžno opozorilo

S.Š.
1. 12. 2023, 10.18
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 15.14
Deli članek:

Zaradi obilnega deževja je ponoči začela poplavljati reka Vipava v zgornjem delu Vipavske doline.

Planet TV
Se bo ponovil avgustovski scenarij?

Zaradi poplavljanja reke so danes zaprli cesti Ustje-Uhanje in Velike Žablje-Male Žablje. V občinskem štabu Civilne zaščite (CZ) Občine Ajdovščina pričakujejo, da bo poplavljalo tudi na območju Batuj.

"Težave so na običajnih izlivnih poplavnih mestih," je za STA povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko. Dodal je, da naj bi po napovedih hidrologov reka Vipava naraščala nekje do 13. ure, potem pa začela počasi upadati.

Meteorologi zaskrbljeni

Meteorologe količina padavin "kar malo skrbi", je dejal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter. Trenutno sicer pada v večini države, dež pa je razmeroma enakomeren. Popoldne in v noči na soboto bo intenziteta dežja večja, tako da lahko do sobote zjutraj na območju Julijskih Alp pade od 150 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več.

Hidrologi na Arsu so za soboto za Zgornje Posočje in Gorenjsko izdali oranžno opozorilo, saj bodo reke močno narasle in lahko poplavljajo. Posamezne reke v osrednji Sloveniji, Krka s pritoki in Kolpa pa se bodo razlivale na območju pogostih poplav, velik bo tudi pretok Drave. Ob močnejših nalivih zlasti v jugovzhodni Sloveniji lahko poplavi tudi padavinska voda. V soboto dopoldan se lahko po najnižjih delih obale razlije tudi morje, so zapisali v hidrološkem poročilu.

Gasilci že na delu

V zgodnjih jutranjih urah so v Uhanjah pri Ajdovščini posredovali gasilci Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, ki so pomagali domačinu pri zaščiti ogrožene perjadi zaradi poplavljanja, je povedal direktor poklicne gasilske enote Blaž Mlečnik. Tudi na tem območju so domačini navajeni na poplavljanje ob visokem vodostaju reke Vipave, zato večjih težav ni bilo, je še poudaril.

Najhuje bo na severozahodu 

Kot opozarjajo na Agencije RS za okolje (ARSO), bo danes še deževalo predvsem na severozahodu države, kjer bo do jutri zjutraj padlo od 150 do 200, krajevno lahko tudi nad 200 milimetrov padavin. Popoldne bo dež ponekod prešel v sneg do nižin. Danes zvečer in ponoči bo med Notranjsko in Dolenjsko ter deloma v osrednji Sloveniji pihal južni do jugozahodni veter, ki v sunkih lahko presega 70 kilometrov na uro.

 Julijske in del Kamniških Alp ter zgornje Posočje bodo v naslednjih 30 urah prejeli veliko dežja, so sporočili z ARSA.