Nove eksplozije

Rusi aretirali rusko-italijanskega državljana, ki naj bi izvedel sabotažo na železniških tirih

R.T.
1. 12. 2023, 10.23
Deli članek:

V obeh primerih naj bi v ozadju stale ukrajinske obveščevalne službe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V noči na četrtek je na železniških tirih v Sibiriji odjeknila eksplozija. Incident se je zgodil v predoru Severomujskij na območju avtonomne ruske republike Burjatije, in sicer kar več kot 4000 kilometrov od Ukrajine. Zakaj je razdalja pomembna? Ker naj bi šlo za operacijo, v ozadju katere naj bi, kot je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil nek ukrajinski vir, stala ukrajinska varnostna služba (SBU).

Eksplozija v predoru na železniški progi, ki jo Rusija uporablja za transport vojaške opreme, je odjeknila ravno v času, ko se je skozi peljal tovorni vlak. Ruske oblasti so včeraj sicer potrdile, da je na območju zagorel vlak, ki je prevažal gorivo, ne pa tudi, da je prišlo do eksplozije. V ruskem preiskovalnem odboru so denimo navedli, da v dogodku ni bilo poškodovanih in da je preiskava vzroka požara še v teku. Da se je vlak ustavil, ko so opazili dim, ki je uhajal iz ene od cistern z dizlom, pa so sporočili iz Ruskih železnic.

So pa ruske oblasti v povezavi z drugo sabotažo, ki se je 11. novembra odvila jugovzhodno od Moskve, kot kaže v pest dobile osumljenca. Po poročanju Reutersa so ruski preiskovalci v povezavi s primerom aretirali leta 1988 rojenega moškega, prebivalca ruskega mesta Rjazan z dvojnim državljanstvom Rusije in Italije. Sumijo ga, da je na železniške tire v osrednji Rusiji nastavil doma izdelane eksplozivne naprave in da so operacijo organizirale ukrajinske obveščevalne službe. Moški naj bi dejanje, zaradi katerega je iztiril tovorni vlak, že priznal. Priznal naj bi tudi, da so ga februarja letos rekrutirale ukrajinske obveščevalne službe. Po navedbah ruskega preiskovalnega odbora naj bi se uril na območju Latvije, pri čemer naj bi neposredno sodelovali tudi latvijski specialci.