Zanimivosti

Advent v Osijeku: idealna avantura za vse generacije

Oglasno sporočilo
1. 12. 2023, 10.37
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 08.50
Deli članek:

Ali ste vedeli, da je Osijek že zadnji dve leti nosilec naziva "Najlepši advent na Hrvaškem"? Da, četrto največje hrvaško mesto in prestolnica njenega vzhoda zna zaključiti leto s stilom, zato tekom celega decembra v njem živi praznični duh in odzvanja zvok zabave. Odkrijte, kaj prinaša letošnji advent, zaradi katerega se še posebej splača preživeti zimski vikend v Osijeku!

Srce zabave in nočnih izhodov v mestu, baročni stari del mesta Tvrđa, je tudi letos središče adventnih dogodkov. Tekom leta je Tvrđa kraj, ki podnevi živi kulturno, ponoči pa mladostniško življenje. To ni presenetljivo, saj je vsak peti prebivalec Osijeka študent! Z lepoto baročne arhitekture in številnih kavarn ter klubov, ki so se tam naselili, je najatraktivnejša lokacija v mestu. Ko poleg tega gosti največje panoramsko kolo na Hrvaškem, številne gostinske in obrtniške stojnice, glasbene odre, čudovito okrašene jelke in instalacije ter festival luči – je naravnost neprekosljivo! Obiščite Trg Jurja Križanića pod baročnimi stolpi cerkve sv. Mihovila in poskusite lokalne gastronomske užitke kot so klobase, sarmice in fritule (miške) ob glasbenem programu najboljših lokalnih izvajalcev. T.i. ''vikend cono'' poiščite na Franjevački ulici, kjer vas čaka velik oder, široka ponudba hrane in pijače ter božično vzdušje, ki je idealno za sprostitev. Vsak vikend tu nastopajo znana imena hrvaške glasbene scene: Marko Tolja, Vanna, Klapa Intrade, Vatra, Bang Bang, Songkillersi, Gelato Sisters, Mia Dimšić in NO Jazz Band. Trg Sv. Trojstva, povezujoč ti dve lokaciji, bo okrašen z božičnimi jelkami in svetlobnimi instalacijami, tu pa bo tudi največje panoramsko kolo na Hrvaškem in Vrhovna pisarna Dedka Mraza, zaradi česar je popolno mesto za družinski izlet.

Za vaše najmlajše člane družine je tu tudi zabavni lunapark v Parku kralja Držislava, najlepši božični tramvaj na Hrvaškem, okrašen z več kot 30.000 lučkami, in drsališče Sokol, kjer se uživa v zimskih radostih vsak dan v tednu.

Ne smete zamuditi tudi središča mesta s impozantno cerkvijo Sv. Petra in Pavla, pod katero lahko vidite največjo jelko v mestu, adventni venec in mestne jaslice, ter druge lokacije kot so Sakuntala park, Kapucinska ulica in drugi opazni ter skriti kotički mesta, ki dišijo po prazničnem duhu.

Tudi letos nas vsak praznični dan čaka novo odkritje! Morda je to skrita svetlobna instalacija, radost skupnosti, sladek prigrizek iz adventne hišice, popolno unikatno darilo za ljubljeno osebo, ali preprosto tisti posebni topli občutki, ko se sprehajamo po mestu, ki blešči v božični opravi.

Odpravite se v mesto ob Dravi in uživajte v okusih, vonjih, barvah in zabavi, ki jih prinaša december!