Pravi, da je bil na »romanju«

Aretacija radikaliziranega Slovenca: Elvis naj bi bil namenjen v Gazo, da poprime za orožje

S.R.
1. 12. 2023, 09.08
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 09.17
Deli članek:

Da se je Slovenec radikaliziral, je avstrijski policiji sporočila njegova družina. Domneva se, da je bil namenjen v Gazo, a sam trdi, da je bil na »romanju« v Turčijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poročali smo že, da so nedavno v Bolgariji aretirali 37-letnega Slovenca, ki so ga avstrijski organi pregona iskali zaradi kriminalnih aktivnosti in povezav s palestinskim gibanjem Hamas, v Evropski uniji prepoznanem kot teroristična organizacija. Posledično so zoper 37-letnika izdali evropski nalog za prijetje. Podrobnosti o zadevi so bile skope, a je aretacijo pred dnevi potrdila tudi slovenska policija. Na Generalni policijski upravi (GPU) so poudarili, da zaradi varstva osebnih podatkov dodatnih podrobnosti ne smejo podati. Tožilstvo v avstrijskem Welsu je od Bolgarije že zahtevalo njegovo izročitev.

Avstrijski časnik Kronenzeitung danes poroča, da je govora o 37-letnemu slovenskemu državljanu Elvisu A., ki že dlje časa živi v Welsu, kjer je bil zaposlen kot montažer. Zaskrbljenost, da se je radikaliziral, je izrazila tudi njegova družina. Po poročanju časnika so bili namreč ravno svojci tisti, ki so na začetku novembra, ko se je 37-letnik iz Welsa domnevno namenil proti Gazi, zagnali alarm in zadevo prijavili policiji. Elvis naj bi se tam želel pridružiti Hamasu in se z orožjem upreti izraelskemu terorju. Njegova pot se je 24. novembra končala na bolgarsko-turški meji, ko je želel zapustiti Bolgarijo. Po poročanju časnika je policiji med zaslišanjem dejal, da ni bil namenjen v Gazo, temveč je zgolj na »romanju« v Turčijo. 

37-letnik na nadaljnjo usodo trenutno čaka v priporu v Sofiji. Po današnjih informacijah časnika še vedno ni znano, kako dolgo bo trajal postopek izročitve, za katero so, kot rečeno, avstrijske oblasti že zaprosile. Sumijo ga sodelovanje v teroristični organizaciji, že v preteklosti pa naj bi v Avstriji izvršil več kaznivih dejanj.