V Bolgariji

Zaradi povezav s Hamasom aretirali slovenskega državljana

D.K.
28. 11. 2023, 10.52
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 14.12
Deli članek:

V Bolgariji so prijeli 37-letnega Slovenca, ki je bil iskan v Avstriji zaradi kriminalnih aktivnosti in povezav s Hamasom.

Profimedia
Fotografija je simbolična

37-letni E.A. je bil prijet v Sofiji na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdala Avstrija, poročajo bolgarski mediji. Sodišče glede izročitve slovenskega državljana še ni odločilo.

Kasneje je državna agencija za nacionalno varnost (SANS) sporočila, da v preiskavi niso našli podatkov o povezavah prijetega z Bolgari in tujci, ki prebivajo v Bolgariji. Aretacija je bila opravljena na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdalo tožilstvo v Welsu v Avstriji. Dodali so še, da njegove domnevne kriminalne aktivnosti ne zadevajo Bolgarije. 

Državno tožilstvo je ob aretaciji 37-letnika dodalo, da je bilo prijetje slovenskega državljana posledica koordinirane akcije, pri kateri sta sodelovala še notranje ministrstvo in SANS, navajajo na straneh 24ur.com.

Po pisanju bolgarske tiskovne agencije BTA naj bi ga sumili kriminalnih aktivnosti in povezav s palestinskim gibanjem Hamas. Tega pri avstrijskem tožilstvu niso potrdili, saj zaradi poteka preiskave ne morejo razkriti drugih podrobnosti.

Kako natanko naj bi bil Slovenec povezan s Hamasom, zaenkrat še ni znano

Tožilstvo v Sofiji bo zaprosilo sodišče, naj pridržanega zadrži v priporu do izida postopka izročitve. Trenutno ni znano, kakšne povezave naj bi slovenski državljan imel s palestinsko organizacijo Hamas, ki je v Evropski uniji prepoznana kot teroristična organizacija.

Priprtje slovenskega državljana v Bolgariji je za STA danes potrdila tudi slovenska policija. Generalna policijska uprava (GPU) je pretekli konec tedna prejela obvestilo, da so v Bolgariji priprli slovenskega državljana, ki so ga iskali avstrijski pravosodni organi. Dodatnih podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov danes niso smeli podati.

Iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so medtem sporočili, da o aretaciji niso bili obveščeni, prav tako pa po njihovih navedbah prijeta oseba Slovenije ni zaprosila za konzularno pomoč.

Tožilstvo v avstrijskem Welsu od Bolgarije že zahtevalo izročitev Slovenca

Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana pa so danes za STA potrdili pri tožilstvu v Welsu. Trenutno pa še ne vedo, koliko časa bo postopek trajal, saj je to odvisno od bolgarskih oblasti.

Kot so še pojasnili za STA, trenutno preiskujejo le enega človeka s slovenskim državljanstvom, ki je živel v Avstriji. Tudi domnevna kriminalna dejanja naj bi zagrešil v Avstriji. Kot so dodali, ga sumijo članstva v teroristični organizaciji.