Invazija

Foto in video: Na obalo naplavilo več tisoč podgan

S.Š.
28. 11. 2023, 10.06
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 10.11
Deli članek:

Invazija podgan povzroča pravo opustošenje v Karumbi, majhnem obalnem mestecu v Queenslandu v Avstraliji, kjer horde glodalcev žvečijo električne žice in pojedo vse, kar jim pride pod tace.

X
Podgane so preplavile Avstralijo.

Avstralija se sooča s hudim porastom populacije podgan, te pa so začele »napadati« električne napeljave. Dolgodlake podgane se prehranjujejo s poganjki in listii, zdaj pa zaradi pomanjkanja hrane "zagrizejo v praktično vse," je dejala raziskovalka Emma Gray s šole za biologijo in okoljske znanosti na Tehnološki univerzi Queensland.

Širijo bolezni

Med podganami se širi tudi kuga, ta pa je odgovorna za smrt več tisoč živali. Njihova trupla zdaj naplavlja na obalo Avstralije, smrad pa se širi po obalnih mestih.

"Smrad je precej hud," je povedal župan sveta okrožja Carpentaria Jack Bawden, čigar okrožje vključuje Karumbo, v zadnjih tednih pa je na obalo naplavilo več tisoč podganjih trupel. "Razmere so skoraj nevzdržne, a če imamo nekaj sreče in občasno zapiha močan veter, je mesto še vedno primerno za življenje," je zaključil.

Množijo se hitro

Število podgan je v Avstraliji močno naraslo po lanskem obilnem deževju, ki je povečalo rastlinsko vegetacijo, ta pa je v notranjosti države zagotovila obilo hrane za glodalce. Hkrati se podgane hitro množijo, saj na vsake tri tedne skotijo približno 12 mladičev.

"Lačne so. Plavajo v morju in rekah, kjer včasih poginejo celo zaradi izčrpanosti zaradi iskanja hrane," je zaključil Bawden, ki ni prepričan, kako se bo Avstralija v prihodnosti soočala z invazijo podgan.