Čarobnost, čudeži in veselje

Foto: Belo hišo je letos krasilo kar 300 ljudi, vsaka soba pa je tematsko okrašena

S.Š.
28. 11. 2023, 08.48
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 09.10
Deli članek:

V Belo hišo je prispela zimska pravljica, saj je prva dama Jill Biden v ponedeljek razkrila letošnjo okrasno temo za božično sezono.

Profimedia
Najvišje božično drevesce v Beli hiši je visoko kar 5,5 metrov.

Temo "Čarobnost, čudeži in veselje" je navdihnilo otroško dojemanje praznikov in božiča: "Otroci so popolnoma prisotni in živijo v trenutku. Uživajo v lepoti in bogastvu okoli sebe, s srci odprtimi za čarobnost, čudeže in veselje praznikov ," je dejala Jill Biden.

V Beli hiši so letos postavili 98 božičnih drevesc, skoraj 34.000 okraskov, 72 vencev in približno 142.000 prazničnih lučk.

Profimedia
Zunanjost Bele hiše je okrašena bolj "skromno".

Vsaka soba je tematsko okrašena

V Modri ​​sobi so postavili uradno drevo Bele hiše, dobrih 5,5 metrov visoka Fraserjeva jelka, ki sega vse do stropa, v Washington pa so jo prepeljali iz Severne Karoline. Na drevesu so imena vseh ameriških zveznih držav in teritorijev. Okoli jelke kroži tudi otroški vlakec.

V drugi sobi najdemo božično drevesce, ki so ga poimenovali Gold Star (Zlata zvezda), nanj pa je prva dama namestila zlate okraske, na katere so vgravirali imena vojakov, ki so življenje izgubili v boju za domovino.

Če se sprehodimo po hodniku, so tam sicer marmorni oboki zdaj okrašeni s pismi Božičku in prazničnimi sporočili iz cele države. Nato si lahko obiskovalci v Vzhodni sobi, ki je sicer tudi največja v Beli hiši, ogledajo jaslice in adventne koledarje, ki odštevajo dneve do božiča.

Profimedia
V Beli hiši so letos postavili 98 božičnih drevesc.

V jedilnici Bele hiše najdemo božičkovo delavnico. Jill Biden je tja namreč namestila več delovnih miz, stolov in lestev. V sobi je tudi replika Bele hiše iz medenjakov, za izdelavo katere so potrebovali 40 pladnjev sladkega testa za piškote, 40 pladnjev testa za medenjake, 41 kilogramov sladkorne mase, 17 kilogramov čokolade in 23 kilogramov glazure.

Profimedia
Jill Biden je bila pozorna tudi na detajle, svojo figuro pa je dobila tudi mačka Willow, ki v Beli hiši biva od lanskega leta.

Belo hišo krasilo več sto ljudi

Rezidenco ameriškega predsednika je en teden okraševalo več kot 300 prostovoljcev, Jill Biden pa se jim je na koncu zahvalila in dejala, da je najbolj pomembno to, da pomagamo drug drugemu in si stojimo ob strani.

Profimedia
Bela hiša iz medenjakov, za izdelavo katere so potrebovali 40 pladnjev sladkega testa za piškote in kar 17 kilogramov čokolade.

"Vem, da je čarovnijo, čudeže in veselje včasih težko najti. Predvsem je to težko storiti takrat, ko se dnevi krajšajo in vreme postaja vse hladnejše; ko nam postaja težko pri srcu, ko pogrešamo tiste, ki jih ni več med nami in za praznično naloženo mizo zagledamo prazen sedež. Toda ravno v teh časih, ko iščemo upanje in mir ... takrat najbolj potrebujemo drug drugega," je dejala.

Profimedia
"Vem, da je čarovnijo, čudeže in veselje včasih težko najti. Predvsem je to težko storiti takrat, ko se dnevi krajšajo in vreme postaja vse hladnejše," je dejala Jill Biden.

Profimedia
Letos so okrasitev Bele hiše navdihnili otroci.