Avstrija

Za rojstni dan so mu postregli torto z nacističnim simbolom

S.Š.
1. 12. 2023, 08.31
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 10.03
Deli članek:

V Avstriji so sodili podporniku nacizma, ki je za rojstni dan organiziral neonacistično zabavo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Podjetnik iz Welsa, ki je že več let aktiven na neonacistični sceni, je svoj 20. rojstni dan praznoval na prav poseben način: Organiziral je srečanje neonacistov, na katerem je za piko na i poskrbela torta, ki bi vsakemu zgodovinsko podkovanemu sladkosnedu najbrž takoj vzbudila apetit. Na vrhu torte sta bila namreč narisana nacistični cesarski orel in železen križ.

Vtetoviral sinonim za Heil Hitler

Rojstnodnevna zabava se je odvila že leta 2012, zdaj že 31-letni slavljenec pa je za sporno praznovanje pred poroto na na deželnem sodišču v Welsu odgovarjal šele letos.

Tožilec Christoph Weber je danes 31-letnega podjetnika obtožil, da je več let kršil zakon o nacistični prepovedi. Obtoženi je svoja čustva in ideologijo ovekovečil tudi na lastnem telesu. Med drugim si je dal v kožo vrezati cesarsko zastavo, triskele in znak SS divizije – lobanjo. Na sebi je imel vtetovirano tudi številko “88” (sinonim za Heil Hitler) in kratico HONARA (okrajšava za huligane, naciste, rasiste).

V hiši več nacističnih spominkov

Zasegli in analizirali so tudi njegov telefon, na katerem so naleteli na sporna sporočila na WhatsAppu. 31-letnik naj bi prijatelju poslal več nacističnih nalepk s priponkami, med drugim Hitlerjeve slike in sporočila, kot je »Corona 19 krizna ekipa – Adolf Hitler je odpravil policijsko uro«.

V hišni preiskavi se je izkazalo, da je imel Welser v hiši skrite tudi nacistične spominke. Pred sojenjem na deželnem sodišču v Welsu si je dal prekriti nacistične tetovaže in skrušeno izjavil, da se je odrekel takšni ideologiji. Porota ga je soglasno spoznala za krivega. Sodba, 15 mesecev pogojnega zapora (tri leta preizkusne dobe), ki je že pravnomočna.