Lucija

Pasji plaži letos ni uspelo, prihodnje leto bo nov poskus

Alenka Penjak
25. 9. 2023, 20.37
Deli članek:

Pasje plaže, ki jo je v Luciji podjetju Montys Beach oddalo Okolje Piran, letos ni bilo. Zakaj? Uradni odgovori omenjajo pomanjkanje časa in deževni avgust, neuradni pa dodajajo, da so si najemniki zaradi zabojnika, ki so ga postavili na plažo ravno v času občinskega boja proti nelegalnim portoroškim čevapčičem, sami zaprli pot do naklonjenosti okolja in se začasno strateško umaknili.

Okolje Piran
Na plaži v Luciji je podjetje Montys Beach urejalo pasjo plažo, vendar je letos ni odprlo.

»Želeli smo, da bi bila pasja plaža popolna, vendar so nas ustavile objektivne okoliščine. Odločili smo se, da bo bolje počakati na prihodnjo sezono, ki jo bomo odprli v polnem sijaju,« v imenu hrvaškega podjetja Montys Beach Ruby Montanari Knez pojasnjuje, zakaj so se letos kljub plačani najemnini umaknili iz Lucije.

Našteva nestanovitno vreme z deževnimi dnevi, nepredvidena dodatna dela in nepričakovan zamik pri dobavnih rokih. Obljublja pa, da bo prihodnje leto to ena najlepše urejenih plaž ob slovenskem morju. Podporo pri odprtju plaže sta podjetju dajala tako Občina Piran kot Okolje Piran, ki je javno iskalo najemnika, da bi za 9710 evrov (z 22-odstotnim davkom 11.846 evrov) na leto najelo 1216 kvadratnih metrov betonske plaže s pomolom vred ter jo namenilo psom in njihovim lastnikom.

V Okolju Piran so nam povedali, da so z najemnikom, podjetjem Montys Beach, 20. julija sklenili petletno pogodbo. Najemnik je ob podpisu pogodbe poravnal sorazmerni del najemnine za leto 2023 v višini 5355,41 evra (z davkom vred 6533 evrov), v naslednjih letih pa je najemnino, ki znaša 9710,50 evra, skladno s pogodbo dolžan plačati do 31. marca tekočega leta. »Najemnik je od Okolja Piran vzel v najem nepremičnine v skupni izmeri 1216 kvadratnih metrov, ki predstavljajo območje betonskega dela plaže Lucija, in sicer pod nekdanjo restavracijo Taverna. Razlogi za nedelovanje pasje plaže so bili izključno na strani najemnika, zato ni pravne podlage za vračilo že vplačane najemnine najemniku za leto 2023,« pravijo v Okolju Piran, ki ga vodi direktor Neset Nesi Dulai.

Ker je javni razpis vseboval omejitve glede gostinske ponudbe, ki je bila na pasji plaži prepovedana, se je postavljalo vprašanje, kakšne koristi pa ima nekdo, ki najame plažo, a ne sme lastnikom psov prodati niti vode ali kave. Za pse je bilo poskrbljeno, saj jim podjetje Montys Beach ponuja pasji sladoled, pasje pivo in pasje delikatese.

Zabojnik, ki je spodrezal poslovni načrt

Podjetje Montys Beach je očitno prihod v Portorož že dlje časa natančno pripravljalo, saj je od hotelov Metropol vzelo v najem še bližnjo travnato-prodnato površino, seveda tik ob območju, ki ga je v najem dajalo Okolje Piran. Če je Okolje Piran ponujalo morje in sonce, so hoteli Metropol poskrbeli za senco in prostor za gostinsko ponudbo.

»Najemnik je v preteklih dneh odstranil betonske tlakovce, uredil električno in vodovodno napeljavo ter pripravil teren za postavitev bara s ponudbo za kužke in njihove lastnike, pa skladišča za shranjevanje plažnih rekvizitov,« je konec julija Okolje Piran sporočilo, kako napreduje projekt pasje plaže.

A zabojnik je bil preveč in je po naših informacijah kriv, da se je začasno ustavil projekt pasje plaže. Medtem ko se je občina bojevala zoper peko čevapčičev v središču Portoroža, ki so dišali iz nelegalno postavljenega zabojnika, bi bila v tem primeru primorana zamižati na obe očesi. Očitkov o dvoličnosti si ni želela, zato je od podjetja zahtevala, naj zabojnik umakne. Podjetje Montys Beach je ustavilo svoje načrte in projekt prestavilo na prihodnje leto.