Robert Emeršič

Nekdaj uspešen mariborski podjetnik je z deložacijo izgubil dom

Barbara Bradač
25. 9. 2023, 20.17
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 20.26
Deli članek:

Deset policistov, izvršitelj, nova lastnica, njen odvetnik, geodet, varnostniki in še kdo so bili prisotni pri deložaciji nekdanjega uspešnega podjetnika Roberta Emeršiča iz hiše v Vinarjah.

Andrej Petelinšek
Po daljšem pogovarjanju in prepričevanju so policisti morali fizično odstraniti Roberta Emeršiča in njegovo partnerko.

Zgodbe zaradi deložacij so vedno čustvene. V primeru izvršilnih postopkov sodišče na predlog upnika, ki mu dolžnik ne uspe poplačati dolgov, predlaga prodajo dolžnikove nepremičnine. Kar se sliši zelo neosebno, v praksi pomeni, da nekdo izgubi dom, na drugi strani je pa nov lastnik, ki je takšno nepremičnino kupil na dražbi, upnik pa je s tem dobil poplačane dolgove, a ne nujno v celoti. Tudi ta zgodba, ki jo opisujemo, ni nič drugačna.

Robert Emeršič je bil uspešen podjetnik z lastno blagovno znamko Modni nakit Claudia z več trgovinami po Sloveniji. Splet raznih okoliščin je povzročil, da se je po več kot 20 letih njegova podjetniška pot končala, dolgov banki pa ni več uspel poplačevati. Njegova hiša s parcelo se je prodajala na dražbah, v začetku lanskega leta jo je za 120 tisoč evrov kupila Sonja Krajnčič, nekdanja stečajna upraviteljica. Ker se dolžnik ni prostovoljno odselil, je bil imenovan izvršitelj Matjaž Požar iz Maribora, da poskrbi za izpraznitev nepremičnine v Vinarjah.

»Če ni odredbe, čez tujo lastnino ne more nihče«

Andrej Petelinšek
Da se mora najprej izmeriti parcela in določiti meje, da bo jasno, koliko pripada hiši, je Robert Emeršič prepričeval policiste.

Robert Emeršič – o deložaciji nas je obvestil sam in želel, da zadevo spremljajo mediji – nam je dan pred prisilno izselitvijo razlagal, da razume, da hiša ni več njegova, da se mora izseliti. A poudaril je, da obstajajo okoliščine, zakaj Krajnčičeva ne more prevzeti hiše. Nova lastnica je še pred datumom izselitve izklopila elektriko, kar je pomenilo, da so morali plezati preko ograje, saj so vrata na električni pogon.

Emeršič je izpostavil tudi, da je zaradi spleta okoliščin hiša črna gradnja, da vsa komunalna napeljava poteka preko spodnje parcele, ki je materina, in da dostop do stavbe ni možen drugače kot preko njenega zemljišča. Tega pa mati ne dovoli. »Če je lastnica nam nagajala, ko bi morali imeti še mir, potem lahko tudi jaz zdaj nagajam njej. Nisem žrtev, želim le povedati, kaj se dogaja. Če ni odredbe, čez tujo lastnino ne more nihče, tudi izvršitelj ne. Najprej se mora izmeriti parcela, če, koliko in kje pripada hiši,« je opozoril.

Srž problema je, da naj bi bilo stanje v naravi drugačno kot v dokumentih, saj naj bi se meje parcel premikale s prenosi lastništva, s tem pa naj bi se tudi zaprl neposredni dostop z javne ceste do hiše. Emeršič trdi, da se je meja parcele premikala, a da ni popravljena v katastru.

Beseda proti papirju

Andrej Petelinšek
Izvršitelj je vzel brusilko, nato pa s kladivom razbil del betonskega stebra ograje in odstranil še leseno desko, ki je bila zalita s poliuretansko peno.

Deset policistov, izvršitelj, nova lastnica, njen odvetnik, geodet, varnostniki in še kdo je bil v sredo prisoten pri napovedani deložaciji. Po dobre pol ure poslušanja in pregovarjanja policistov, da bi se Emeršič in njegova partnerka mirno umaknila, so ju na koncu odstranili. Ves čas sta trdila in vztrajala, da policisti na zasebno lastnino ne smejo vstopiti, saj se tam ne dogaja zločin, nihče ne dela samomora, tudi teroristični napad ne poteka. »Pokažite nam odredbo. Ne dovolim vstopa brez odredbe na zasebno lastnino,« sta pozivala.

Da je meja, kjer je ograja, in da je del ograje njen, je prišla pokazat tudi starejša soseda Slava Knap. Niso prisluhnili ne njej ne Emeršiču. Izvršitelj je vzel brusilko in kladivo ter tam, kjer dokumenti kažejo dostop, razbil ograjo in vstopil.

Medtem je nova lastnica Sonja Krajnčič pojasnila, da je sodni cenilec v zapisniku zapisal, da hiša ima dostop z javne ceste in da je tako tudi razvidno s posnetka geodetske uprave. »Če ne bi imela dostopa, bi to priznala, prosila bi jih, da se dogovorimo. Hiša ima gradbeno dovoljenje, če pa ni v skladu z dovoljenjem postavljena, pa nisem jaz kriva, lahko pa sprožim postopek, kot je legalizacija. Elektriko pa sem izklopila, ker računi niso bili plačani. Poslala sem jih priporočeno s povratnico, pa niso bili prevzeti,« je povedala.

Izvršitelj: »Nezakonito sta bivala notri«

Andrej Petelinšek
Policisti so morali s parcele na silo odstraniti tudi partnerico Roberta Emeršiča.

Izvršitelj je bil jasen: »Nezakonito sta bivala notri. Hiša je bila na javni dražbi prodana. Sodišče jima je naložilo, da jo v 60 dneh zapustita hišo. Je nista. Potem je pa novi lastnik dal predlog za izvršbo za izpraznitev nepremičnine. Imam načrt z geodetske uprave, dostop je vrisan v kataster, in imam odredbo sodišča o nasilnem vstopu, da se uniči, kar je nujno potrebno ob vstopu.«

Pa vendar, če so meje parcele jasne, zakaj je prisoten tudi geodet, oziroma, če meje niso jasne, zakaj nasilni vstop preko morda tujega zemljišča? »Mojo zemljo so zasedli. Na papirjih vidim, da imam dostop. Izvršitelj mi je omogočil dostop do moje lastnine,« je pojasnila lastnica. Da ga je najela lastnica, da se meje parcele jasno določi, je povedal geodet Sašo Hrastnik.

»Meja parcele je zakomplicirana in treba je analizirati stanje, narediti geodetski posnetek, preveriti s podatki, ki obstajajo, še enkrat povabiti vpletene na teren, da bomo lahko v bližnji prihodnosti mejo definirali. Danes je ne morem,« je pojasnil in še dodal, da je v tem postopku že tretjič tukaj, ker mu dvakrat niso dovolili vstopiti.

Emeršič je vztrajal, da geodet in izvršitelj ne moreta na isti dan opraviti postopka, dokler meja parcele ni določena, pa izvršitelj hiše ne bi smel prevzeti. Zdaj imata s partnerko osem dni časa, da stvari odpeljeta. Začasno streho nad glavo pa sta našla.

Andrej Petelinšek
Hiša s parcelo se je prodajala na dražbah, v začetku lanskega leta jo je za 120 tisoč evrov kupila Sonja Krajnčič, nekdanja stečajna upraviteljica.