Verska občutljivost

Video: Kadirov pohvalil sina, ki je zaradi zažiga korana pretepel Ukrajinca

G.G.
25. 9. 2023, 18.25
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 18.44
Deli članek:

Pristaši Ukrajine so že skoraj pokopali domnevno smrtonosno bolnega voditelja Čečenije Ramzana Kadirova.

Profimedia
15-letni Adam Kadirov

46-letnemu Kadirovu naj bi ledvice odpovedovale že vsaj v začetku poletja. Pred dvema tednoma so ga navijači Ukrajine na družbenih omrežjih videli na smrtni postelji, a se je nato Putinov lakaj (kako pa je njegovo zdravje?) javil in dejal, da mu gre prav dobro. Zdaj se je spet oglasil na Telegramu in se »vsemogočnemu Bogu« zahvalil, da je živ in da je z njim vse v redu, vprašal pa se je, zakaj bi bilo sploh treba dvigovati toliko prahu, če bi bil bolan.

Bolj zanimivo je, da je objavil posnetek, na katerem vidimo, kako njegov 15-letni sin Adam na hodniku sodišča ali zapora pretepa Ukrajinca Nikito Žuraleva. Slednji je obtožen, da je maja v ruskem mestu Volgograd zažgal koran. Kadirov je posnetek objavil, ker nekateri menda ne verjamejo, da je Adam pretepel domnevnega sodelavca ukrajinskih posebnih enot. »Pretepel ga je in naredil je prav. Menim, da je treba strogo kaznovati vsakega, ki oskruni sveto knjigo,« je zapisal Kadirov in dodal, da v Čečeniji zakonsko ščitijo pravice vere in verske vrednote.

Žuravel je sicer že avgusta čečenskemu varuhu človekovih pravic prijavil, da ga je pretepel Adam Kadirov. »V Čečenski republiki nihče ne sme biti izpostavljen mučenju in pretepanju. Izveden bo poseben pregled,«  je tedaj dejal varuh človekovih pravic v Čečeniji Mansur Soltajev. Kaj je ugotovil varuh, še ni znano.

Profimedia
Ukrajinski državljan Nikita Žuravel v priporu v Čečeniji.

Spomnimo, kakšno je tehtanje pravice in tolmačenje verskih vrednot Ramzana Kadirova. Ko je oktobra 2020 18-letni Čečen v šoli v bližini Pariza obglavil 47-letnega učitelja, je Kadirov njegovo dejanje pozdravil. Učitelj je namreč med poukom o svobodi izražanja pokazal karikaturi Mohameda v povezavi s pokolom v uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo januarja 2015. Učencem, ki so muslimani, je predlagal, naj se obrnejo proč.

Profimedia
Kadirov naj bi prejšnji teden v moskovski bolnišnici obiskal strica Magomeda.