Sežig korana

15-letni Kadirovov sin obtožen pretepa ukrajinskega pripornika

J.V.
17. 8. 2023, 14.40
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 17.49
Deli članek:

Primer je razkrila ruska varuhinja človekovih pravic na Telegramu.

Profimedia
Adam Kadirov z očetom.

Adam Kadirov, 15-letni sin čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, je po poročanju ruske državne tiskovne agencije TASS obtožen pretepa v Rusiji živečega ukrajinskega državljana Nikite Žuravela, aretiranega zaradi sežiganja Korana. 

Incident s skrunitvijo svete islamske knjige se je zgodil maja v ruskem mestu Volgograd, zaradi česar je Ukrajinec končal v preiskovalnem priporu v Groznem, osumljen kaznivih dejanj, storjenih z namenom žaljenja verskih čustev.

Profimedia
Ukrajinski državljan Nikita Žuravel v priporu v Čečeniji.

Ruska varuhinja človekovih pravic Tatjana Moskalkova je na Telegramu v sredo razkrila, da je prejela pritožbo obtoženega Žuravela, ki se nahaja v preiskovalnem priporu v Groznem. Poudarila je, da bo opravila preiskavo primera, zadevo pa prijavila tudi čečenskemu kolegu. 

"Danes sem o tem govoril neposredno z Nikito Žuravelom. Povedal je, da ga je med osebnim srečanjem z Ramzanom Akhmatovičem Kadirovom, potem ko je odšel, pretepel Adam Kadirov. Tepel naj bi ga po rokah in nogah. V Čečenski republiki nihče ne sme biti izpostavljen mučenju in pretepanju. Izveden bo poseben pregled," pa je po poročanju agencije TASS zagotovil varuh človekovih pravic v Čečeniji Mansur Soltaev.