Valovi prevrnili kajake

Reševanje pri Dubrovniku: Kajakaši naleteli na hude valove, dva še pogrešajo

S.Š.
25. 9. 2023, 18.14
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 22.07
Deli članek:

Pri Dubrovniku je potekalo iskanje izletnikov, ki so se v morje odpravili s kajaki, ki so jih nekaj ur kasneje domačini v vodi opazili prevrnjene.

Matej Šadl
Fotografija je simbolična.

Po neuradnih informacijah naj bi bilo več kajakašev zaradi hudih valov ujetih na odprtem morju in se ne morejo vrniti na kopno. Nekateri so se po tem, ko so hudi valovi prevrnili kajake, odplavali do bližnjih skal, nekaj ljudi pa še vedno iščejo. Prav tako je bil po neuradnih podatkih med kajakaši tudi otrok, ki naj bi ga že rešili.

Nekaj oseb je še vedno pogrešanih

Policisti so z reševalno akcijo začeli okoli 15.20, na pomoč kajakašem pa so s čolni odšli tudi občani.

“Bil sem v čolnu, ko je mimo priplavalo nekaj osebnih stvari in dokumentov. Valovi so bili tako visoki, da mi je skoraj poplavilo čoln, pihajo pa je do 80 kilometrov na uro. Kmalu sem zagledal tri prevrnjene kajake, na bližnji skali pa zagledal ljudi. Ko sem jih rešil, sprva zaradi šoka sploh niso mogli govoriti. Skrbi me dejstvo, da sem v vodi našel še dva reševalna jopiča, a nikjer nisem videl ljudi, ki sta ju nosila…” je dejal Dubrovčan Dominko Radić.

Po zadnjih informacijah so zaenkrat rešili devet oseb, še dva pa pogrešajo. Zvečer so prekinili iskanje, nadaljevali ga bodo ob zori.

»Od popoldneva na območju Dubrovnika poteka akcija iskanja in reševanja treh oseb, ki so zaradi neugodnih vremenskih razmer izginile na kajakih. Iskanje zajema območje pri otoku Lokrum ter akvatorij pred starim mestnim pristaniščem, iskanje pa je bilo razširjeno tudi na del Koločepskega kanala proti otoku Koločep, Orašac in Zaton.

Pri iskanju sodelujejo lokalni izletniški čolni, policijsko plovilo in ladja luške kapitanije Dubrovnik ter gasilci. Iskanje je trenutno neuspešno in bo potekalo do nočnih ur, po novih informacijah pa bomo poročali o nadaljnjem poteku iskalno-reševalne akcije,« so sporočili z ministrstva za morje, promet in infrastrukturo.