Čenče

Video: Kadirov iz kome naravnost na sprehod po parku?

S.R.
17. 9. 2023, 20.25
Posodobljeno: 17. 9. 2023, 21.43
Deli članek:

Po govoricah, da je Ramzan Kadirov zaradi težav z ledvicami pristal v komi, se je na njegovem kanalu na Telegramu danes pojavil posnetek čilega in zdravega čečenskega voditelja, a nihče ne ve, kdaj je nastal. Zvečer so nato zaokrožile nove čenče, da je Kadirov v resnici umrl.

Profimedia
Ramzan Kadirov

Vest, da naj bi bil 46-letni Kadirov že več dni v komi, je pot do svetovnega občinstva našla prek ukrajinskih medijev, na čelu s portalom Obozrevatel. Ukrajinski mediji so se opirali na navedbe virov iz ukrajinskih obveščevalnih služb, a so o zadevi 15. septembra dejansko prvi poročali na kanalu NIYSO na Telegramu, s katerim upravlja čečenska opozicija. Da je Kadirov v »kritičnem stanju,« je pozneje navedel tudi tiskovni predstavnik ukrajinskega direktorata za vojaško obveščevalno službo Andrij Jusov. Govorice, da ima Kadirov težave z ledvicami in da mu smrt s koso diha za ovratnik, sicer niso nič novega. Sodeč po teh govoricah čečenskega vodjo vonj po zemlji spremlja že najmanj zadnjih nekaj mesecev.

Na njegovem profilu na Telegramu se je v odgovor na govorice danes pojavil videoposnetek, kako se s kapuco na glavi v rahlem dežju sprehaja po parku. »Vsem, ki na internetu ne znajo ločiti resnice od laži, močno priporočam, da se odpravijo na sprehod na svež zrak, da si izbistrijo misli. Dež je čarobno osvežilen,« je pripisano ob objavi. Ni sicer jasno, kje in kdaj je videoposnetek nastal. V kolikor gre za sprehod, ki ga je Kadirov opravil v teh dneh, bi lokacija lahko bila čečensko mesto Grozni, poroča neodvisni ruski portal Agentstvo. Po objavi tega posnetka se je sicer oglasil čečenski odvetnik za človekove pravice Abubakar Jangulbajev, ki je šel še korak dlje in postregel z novo dramatično vestjo, da je namreč čečenski voditelj v resnici že mrtev. Za svoje navedbe ni navedel nobenega vira. Kdo bi vedel.