Groza pri Žalcu

Foto: Znane nove podrobnosti o umoru 42-letnika v Žalcu

S.Š.
15. 9. 2023, 13.38
Posodobljeno: 15. 9. 2023, 13.47
Deli članek:

Je bil 42-letnik žrtev kriminalne združbe, ki se ukvarja s preprodajo?

Marko Vavpotič / M24
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, so bili celjski policisti v torek, 5. septembra ob 4.30 zjutraj obveščeni, da reševalci na območju Žalca oživljajo moškega, ki je utrpel več strelnih ran. Na kraju je zaradi hudih poškodb nato umrl, storilec pa je s kraja umora pobegnil.

Žrtev so identificirali kot 42-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je v Sloveniji opravljal priložnostna dela. Policisti zaradi kaznivih dejanj pokojnega niso nikoli obravnavali, je bil pa v preteklosti enkrat žrtev kraje.

Policisti so bili isti dan obveščeni tudi o izsiljevanju. Neznani klicatelj je namreč enemu izmed moških iz kroga pokojnega 42-letnika preko telefona iz več različnih telefonskih številk grozil s smrtjo, če mu ta ne bi izplačal večje vsote denarja.

Za umor osumljen 44-letnik

Policisti tako umora kot tudi izsiljevanja in groženj sumijo 44-letnega Slovenca iz območja Celja. V ponedeljek, 11. septembra so osumljenca aretirali, opravili pa so tudi 11 hišnih preiskav. »V enem izmed objektov, ki smo jih preiskali v sklopu preiskave, smo odkrili več kot 50 kilogramov prepovedanih drog. Našli smo vsaj 17 kilogramov kokaina, 10 kilogramov hašiša, 16 kilogramov amfetamina in okoli 10.000 tablet ekstazija,« je sporočil vodja Sektorja kriminalistične policije PU Celje Aleš Slapnik.

Osumljenca so policisti sicer že večkrat obravnavali, vendar ne zaradi tovrstnih kaznivih dejanj. 

Policisti sumijo, da je s 44-letnikom pri preprodaji drog sodeloval še 44-letni državljan Srbije, ki v Sloveniji sicer biva začasno, prav tako pa naj bi bila v posle z nedovoljenimi substancami vpletena še vsaj ena oseba. »Z zbiranjem obvestil smo ugotovili, da je pri kaznivem dejanju proizvodnje in preprodaje drog, osumljen vsaj še en storilec,« je dodal Slapnik.

PU Celje
Droga, zasežena v okviru hišnih preiskav.

Motiv za umor

Kot je dejal Slapnik, motiv za umor še ni znan, a zaenkrat vse ugotovitve kažejo, da je šlo za umor iz koristoljubja. »Zaenkrat še ne moremo potrditi, ali je bila žrtev vključena v krog preprodajalcev drog. To bomo ugotovili s pomočjo nadaljnjih preiskav, kjer bomo preverjali tudi telefonske klice.«

Oba osumljenca so policisti že privedli pred preiskovalnega sodnika. 44-letnega Slovenca sumijo umora iz koristoljubja in neupravičene proizvodnje drog, državljana Srbije pa kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z drogami. Kot je dejal Slapnik, oba osumljenca obtožb ne komentirata in izrabljata pravico do molka.

Za oba je bil že odrejen pripor, preiskava pa se zaradi izsleditve morebitnih drugih oseb, ki so prav tako povezane s kaznivim dejanjem, še nadaljuje.