Borza dela

Obsežna odpuščanja delavcev v Steklarni Rogaška

M.G./STA
15. 9. 2023, 11.24
Posodobljeno: 15. 9. 2023, 11.35
Deli članek:

Zaradi slabega poslovanja bo Steklarna Rogaška odpustila kar 144 od 850 delavcev. Odpravnine bodo visoke, delavci niso zaskrbljeni.

Steklarna Rogaška
Steklarna Rogaška bo zaradi upada naročil odpustila kar 144 svojih delavcev.

V sredo so zaposleni na zboru delavcev v družbi Steklarna Rogaška bili seznanjeni z novico, da bo odpuščena približno šestina vseh delavcev. Steklarna, ki je sicer že od leta 2015 v lasti finskega podjetja Fiskars, je po nekaj letih pozitivnih poslovnih rezultatov, leto 2022 zaključila globoko v rdečih številkah (po podatkih iz Ajpesa naj bi izguba znašala 5,63 milijonov evrov), kar naj bi bil tudi neuradni razlog za odpuščanja.

Ker družba ponuja delavcem visoke odpravnine, vlada med zaposlenimi precejšnje zanimanje za prostovoljni odhod iz steklarne, saj si z lahkoto najdejo novo zaposlitev, večji problem pa ima podjetje, ki izgublja število naročil in bo najverjetnje tudi letošnje leto zaključila v negativnih številkah.

Kot je steklarna pojasnila v letnem poročilu, je bilo delovno okolje v preteklem letu prizadeto zaradi vojne v Ukrajini, kar je v dobavni verigi vplivalo na rast cen osnovnih surovin, energije in stroškov transporta. Učinki nestanovitnega okolja in šibkejše povpraševanje bodo negativno vplivali na uspešnost poslovanja tudi letos.

V Steklarni Rogaška je pred kratkim prišlo tudi do sprememb v vodstvu, saj je Jima Josepha Walsha zamenjal nekdanji direktor mariborske izpostave multinacionalke Henkel Rolf Sebastian Muller-Grunow, ki je že prevzel vodenje in je najbrž tudi odgovoren za prihajajoče kadrovske reze.