Promet

Letalska povezava Ljubljana - Luksemburg

M.G./STA
15. 9. 2023, 10.10
Posodobljeno: 15. 9. 2023, 10.14
Deli članek:

Od danes naprej bo letalski prevoznik Luxair skrbel za redno letalsko povezavo med Ljubljano in Luksemburgom, leti bodo ob četrtkih in nedeljah. Naslednjo leto še v Rigo.

Profimedia
Letalo De Havilland Q400 letalske družbe Luxair, ki sprejme 76 potnikov, bo odslej vsak četrtek in nedeljo letelo iz Ljubljane v Luksemburg in nazaj.

Luksemburški letalski prevoznik Luxair je danes vzpostavil redno letalsko povezavo med Ljubljano in Luksemburgom. Gre za prvo povezavo, ki je zaživela na podlagi javnega razpisa za večjo letalsko povezljivost Slovenije, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo izvedlo aprila letos kot enega prvih ukrepov za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije.

Leti bodo vsak četrtek in nedeljo in so narejeni tako, da omogočajo nadaljevanje poti tudi na druge destinacije znotraj Luxairove letalske mreže. Pričakujejo okoli 12.000 potnikov letno. Družba Luxair leti na 95 destinacij v 33 državah, lani pa so pripeljali več kot dva milijona potnikov.

Luxair bo lete med Ljubljano in Luksemburgom izvajal s 76-sedežnim turbopropelerskim letalom de havilland q400, cene povratnih vozovnic bodo od 119 evrov dalje. Na današnjem krstnem poletu je iz Luksemburga prispelo 62 potnikov, 54 pa jih je tja odpotovalo iz Ljubljane.

Slovenska veleposlanica v Bruslju Barbara Sušnik je potrdila, da so se za povezavo dogovarjali dolgo časa. Pojasnila je, da v Luksemburgu živi in dela veliko Slovencev, tako v institucijah EU kot v gospodarstvu. Letalska povezava pa bo omogočala nadaljnjo krepitev že sicer dobrega sodelovanja med obema državama.

Vodja letaliških storitev pri Fraportu Slovenija Janez Krašnja je prepričan, da bo linija uspešna. Tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh verjame, da ima nova linija velik potencial, saj je Luksemburg sedež nekaterih evropskih inštitucij in pomembno gospodarsko središče, prav tako je odlično izhodišče za povezovalne lete v druge države.

Po današnji vzpostavitvi povezave z Luksemburgom bo maja prihodnje leto sledila še vzpostavitev povezave z Rigo, ki jo bo dvakrat tedensko zagotavljal letalski prevoznik AirBaltic. Ta je uspel na drugem javnem razpisu za pridobitev subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Konec oktobra je načrtovana izvedba razpisa.

Skupaj z Luxairovo je v poletnem voznem redu z ljubljanskega letališča na voljo 23 povezav z 19 prevozniki. 27. septembra bo Wizz Air vzpostavil še redne lete v Skopje dvakrat tedensko. Na letališču pa so veseli tudi dogovora z British Airways, da bo povezavo z londonskim Heathrowom zagotavljal tudi v zimskem voznem redu.