Belgija

Video: Pijani turist splezal na kip in ga odkrušil. Bo moral zdaj plačati 18 tisočakov?

S.Š.
15. 9. 2023, 09.22
Posodobljeno: 15. 9. 2023, 09.25
Deli članek:

Stavbo so ravno obnovili, že naslednji dan pa je za uničenje poskrbel turist.

Youtube
Takole se je pijani Irec povzpel na kip leva.

Irski turist je poškodoval kip, ki se nahaja pred zgradbo bruseljske borze le dan po tem, ko so jo po triletni obnovi, ki je terjala 150 milijonov dolarjev, ponovno odprli za javnost.

Moški naj bi bil močno opit, ko se je odločil »zajahati« kip leva. Ko je poskušal sestopiti s kipa se je del skulpture odlomil, moški pa je za nekaj trenutkov le obstal na mestu. Nato je s prizorišča s prijatelji pobegnil v bližnjo restavracijo s hitro prehrano. Policisti so ga nedolgo po tem izsledili in aretirali, mladenič pa je ob aretaciji dejal, da se ni zavedal obsega škode, ki jo je povzročil.

Bo moral plačati obnovo?

Gre za enega izmed dveh kipov, ki sta postavljena pred bruseljsko borzo, oba pa sta bila ravno obnovljena. Oblasti zdaj ocenjujejo, da škoda, ki jo je povzročil turist, znaša približno 18 tisoč evrov. Kdo bo plačal popravilo kipa še ni znano, a bruseljska borza vztraja pri tem, da stroške obnove pokrije irski turist.

Nel Vandevennet, vodja projekta za obnovo, je dejal, da so stavba in kipa na seznamu kulturne dediščine. "Popravila bi radi izvedli hitro, vendar bo zagotovo trajalo nekaj tednov ali celo mesecev," je povedal. "Celotni zgradbi je bila pravkar povrnjena nekdanja slava, vključno z dvema kipoma levov, ki sta bila pred tem v izredno slabem stanju. Mislili smo, da so ljudje bolj spoštljivi. Zdi se nam, da je res žalostno, da se takšne stvari sploh dogajajo. "