Na turneji

Foto: Kim Jong-un si je ogledal ruskega lovca, podaniki so vse vestno beležili

S.R./STA
15. 9. 2023, 08.21
Posodobljeno: 15. 9. 2023, 09.33
Deli članek:

Kim Jong-un, ki so ga, kot to mora biti, tudi tokrat spremljali podaniki z beležnicami, je tokrat obiskal tovarno vojaških letal na skrajnem vzhodu Rusije

Profimedia
Kim je obiskal tovarno vojaških letal na skrajnem vzhodu Rusije. Brez beležnice ni šlo.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se namreč še vedno mudi na svoji turneji po Rusiji. S posebnim vlakom je tja prispel v torek. Višek obiska je bilo zagotovo srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta si od začetka vojne v Ukrajini vse bliže. Že v sredo sta skupaj obiskala novi ruski kozmodrom Vostočni. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Novinarjem je povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

Profimedia
Podanik pozorno posluša in vestno beleži.

Danes ga je pot zanesla v mesto Komsomolsk na Amurju na skrajnem vzhodu Rusije, kjer si je ogledal tovarno vojaških letal in druge opreme. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so ga na rdeči preprogi na glavni železniški postaji v mestu pričakali tamkajšnji guverner in drugi predstavniki lokalnih oblasti. Nato si je ogledal tovarno, ki nosi ime po sovjetskem kozmonavtu Juriju Gagarinu, prvem človeku v vesolju. V njej med drugim proizvajajo ruska vojaška letala Su-35 in Su-57, pa tudi civilna letala.

Putin je sicer že po sredinem srečanju s Kimom napovedal, da bo severnokorejski voditelj obiskal rusko tovarno letal. Šel bo tudi v pristanišče Vladivostok, kjer si bo ogledal razstavo ruskih vojaških ladij, univerzo in Rusko akademijo znanosti, vključno z laboratoriji za raziskovanje morske biologije.

Profimedia
Vedno je treba kaj pribeležiti.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek dejal, da bo Kim v Rusiji ostal še nekaj dni. Za Kima je to sicer prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije - proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa. Kimov obisk v Rusiji je v mednarodni skupnosti sprožil zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle.