Finska

Z orožjem, ki bi ga natisnili s 3D tiskalnikom, nameravali ubiti premierko

S.Š.
15. 9. 2023, 08.44
Posodobljeno: 15. 9. 2023, 09.05
Deli članek:

Štirje finski neonacisti so lani želeli ubiti takratno premierko Sanno Marin.

Profimedia
Sanna Marin

V ponedeljek se je na okrožnem sodišču Päijät-Häme začelo sojenje štirim Fincem, ki so obtoženi naklepa terorističnih zločinov, za katere naj bi jih motivirala ideologija skrajne desnice. Po besedah ​​tožilca se trije od štirih obtoženih soočajo z različnimi obtožbami o kaznivih dejanjih v zvezi s strelnim orožjem in usposabljanjem za teroristično dejanje. Četrti osumljenec je obtožen posedovanja strelnega orožja.

Načrtovali umor Sanne Marin

Kot poročajo finski mediji naj bi dva od štirih obtoženih razpravljala tudi o tem, kako enostavno bi bilo ubiti takratno premierko. Sanna Marin se je takrat namreč mudila v mestu Lahti, kjer so se v času nahajali obtoženi. Policisti so sporočili tudi, da je eden izmed moških priznal, da so načrtovali napad. Za umor so nameravali uporabiti orožje, ki so ga izdelali s 3D tiskalnikom.

"Dejal sem samo, da obstaja teoretična možnost poskusa političnega umora," je povedal eden od osumljencev med zaslišanjem. Drugi obtoženec se je nato branil in dejal, da je šlo za šalo in da niso dejansko načrtovali umora.

Imeli so tudi druge cilje

Policija je po raziskavi sporočila, da so osumljenci načrtovali tudi napade na železnice in drugo infrastrukturo, razpravljali pa so tudi o načrtih teroristične napade na javnih mestih z velikim pretokom ljudi. Poleg Sanne Marin so tako za tarče označili še ostale poslance, protifašistične aktiviste in predstavnike manjšin. Prav tako so želeli napasti na lokacijah kot so sedež finske stranke Levica, knjigarna, veganska kavarna in nočni klub v mestu Tampere.