Vozniško dovoljenje

Ajdovci po izpit za avto v Sežano, Novo Gorico ali Postojno, odslej bo drugače

Alenka Tratnik
17. 8. 2023, 06.15
Deli članek:

Tečajnik Fatmir Rushitoski je minuli teden na parkirišču pred poslovno stavbo Kuriva v Ajdovščini z nasmehom stopil iz avtomobila šole vožnje, saj je izpitno vožnjo uspešno opravil. Mladi voznik je bil po devetih letih prvi, ki je glavno vožnjo opravil v Ajdovščini, kjer je po novem spet mogoče opraviti tudi teoretični preizkus.

Alenka Tratnik
Tudi Ian Šušterič Lemut je zadovoljen, da je lahko glavni preizkus opravil v domačem okolju, ki ga dobro pozna.

»Šlo je brez težav, malo treme je bilo, a poznam ceste, saj sem jih prevozil v šoli vožnje, zato se mi zdi v redu, da sem lahko tudi izpitno vožnjo opravil v Ajdovščini. Ker je blizu in bolj pri roki,« je z veseljem na obrazu povedal Fatmir Rushitoski, ko mu je vodja Izpitnega centra Nova Gorica Primož Bandelj čestital za opravljeno izpitno vožnjo.

Po devetih letih je bil mladi voznik prvi kandidat, ki je izpitno vožnjo lahko opravil v Ajdovščini in njeni okolici. Za njim se je na izpitno vožnjo podal še Ian Šušterič Lemut, ki je prav tako zadovoljen, da je lahko glavni preizkus opravil v domačem okolju, ki ga dobro pozna.

Alenka Tratnik
Fatmir Rushitoski je po devetih letih prvi, ki je glavno vožnjo opravil v Ajdovščini.

Vse od leta 2014 sprejete spremembe pravilnika o vozniškem izpitu je bilo opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil v Ajdovščini možno le pod določenimi pogoji. Kandidati za voznike so lahko teoretični del opravili na eni od lokacij Izpitnega centra Javne agencije za varnost prometa, izpitno vožnjo pa so sicer lahko začeli v Ajdovščini, a so se morali nato odpeljati do Nove Gorice, Postojne ali Sežane ter se po 50 minutah izpitne vožnje vrniti. Glavna vožnja se je tako pogosto podaljšala na več kot dve uri, kandidati so prevozili več kot 90 kilometrov, kar je bilo zanje precej naporno, se spominja Andreja Lisjak iz šole vožnje Almira, ene od šol, ki delujejo na Ajdovskem.

Ajdovski poligon

»Verjetno se je tudi zaradi tega marsikdo odločil, da bo izpit v celoti opravljal drugje,« je menila. Kot je dodala, so se tudi sami v tem času prilagodili in so izpite izvajali v Novi Gorici, Postojni ali Sežani. »Da so se izpiti vrnili v Ajdovščino, je velika prednost. Lažja je organizacija dela, predvsem pa ne izgubljamo več dragocenega časa in ne delamo nepotrebnih kilometrov, ki so dodaten strošek. To je res velika pridobitev za našo občino, kjer imamo zdaj vso infrastrukturo, ki jo kandidati za voznike potrebujejo za učenje in kakovostno opravljanje izpitne vožnje. V Ajdovščini lahko opravijo tudi teoretični del izpita, končno imamo na voljo poligon, tako da res ne vidim več ovir,« je pojasnila.

Alenka Tratnik
Da so se izpiti vrnili v Ajdovščino, je velika prednost, meni Andreja Lisjak iz šole vožnje Almira.

Prav na pobudo avtošol na Ajdovskem in pristojnih služb je ministrstvo za infrastrukturo konec leta 2021 Ajdovščino vrnilo med kraje, kjer je mogoče opravljati vozniške izpite. A če so januarja lani optimistično upali, da se bo to zgodilo že v mesecu ali dveh, se je zavleklo. »Ko smo dobili pravilnik vozniških izpitov za novo lokacijo, smo vzpostavili stik z županom, ki se je zelo zavzel, ustavilo pa se je pri zagotavljanju materialnih pogojev,« je pojasnil Primož Bandelj, vodja novogoriškega izpitnega centra pri Javni agenciji za varnost prometa.

Učili se bodo ob železnici

Največji izziv je bil poligon za opravljanje vaj in praktičnega dela izpita, zagotoviti so morali še učilnico z informacijskim sistemom za opravljanje teoretičnega dela izpita. »Načrt je bil, da bi skupni poligon za izpitne vožnje in tudi za šole vožnje uredili na območju železniške postaje, a se še ni uresničil. Na pomoč nam je priskočilo podjetje Slo-Car, ki nam je za izvedbo izpitnih voženj oddalo v najem del parkirišča v poslovni coni Mirce, učilnico s šestimi računalniki pa smo uredili v poslovni stavbi Kuriva v nekdanji coni Gobi, kjer imamo na voljo tudi zunanje parkirišče za start voženj. Šole vožnje trenutno uporabljajo druge površine, interes vseh pa je, da v doglednem času pridobimo skupni poligon,« je pojasnil Bandelj. Na občini so pritrdili, da je ideja o ureditvi skupnega poligona na območju železniške postaje še vedno aktualna.

Kandidati za voznike lahko v Ajdovščini opravijo teoretični del vozniškega izpita. »Praktični preizkus pa trenutno le za avtomobil, v prihodnje bo mogoče opravljati tudi izpitne vožnje za mopede in motorje. Izpitni roki so dvakrat mesečno, čakalna doba je od 40 do 50 dni,« je še povedal Bandelj.