Primorska

Namesto sadja in zelenjave bo sredi mesta knjižno središče

Mitja Marussig
16. 8. 2023, 21.01
Deli članek:

Če bi šlo po napovedih, bi čez mesec dni že odprli dolgo pričakovano Goriško knjižno središče na Delpinovi ulici. Zaradi dodatnih zahtev, povezanih s protipotresno varnostjo, so se dela pred poldrugim mesecem ustavila, zdaj pa se bo prenova nadaljevala. Po besedah direktorja ZRC Sazu Ota Lutharja si prizadevajo, da bi središče odprli novembra in bi decembra že delalo s polno močjo.

Mitja Marussig
Zaradi dodatnih zahtev, povezanih s protipotresno varnostjo, so se dela pred poldrugim mesecem ustavila.

Ko so marca na Delpinovo ulico prišli gradbinci in začeli prenavljati prostore nekdanje trgovine s sadjem in zelenjavo ter nekdanje knjigarne in antikvariata, so se zdele napovedi, da bodo bodoče knjižno središče odprli septembra, povsem realne.
V nasprotju z gradbinci, ki so mencali pri obnovi ulice, so namreč ta dela potekala gladko, delavci so bili ves čas na gradbišču. Naenkrat pa prvotnega vrveža ni bilo več opaziti, delavci so sredi junija sčasoma odšli, čeprav je bila opravljena polovica dela.

Ustavili so dela, ker so iskali rešitve za konstrukcijo

»Ustavilo se je zaradi dodatnih navodil za protipotresno obnovo. Statika je sicer sestavni del gradbenega načrta, a šele ko so delavci na terenu testirali betonske elemente, se je opazilo, da so slabši, kot je sprva kazalo. Zato smo morali pridobiti mnenja statikov, kako zadevo urediti, da bo objekt varen in bo ustrezal zahtevam zakonodaje,« je direktor Sazuja Oto Luthar pojasnil, kje se je zalomilo, da so se dela naenkrat ustavila. Steno med nekdanjo trgovino in nekdanjo knjigarno bodo namreč predrli in ustvarili enoten prostor, zato morajo biti izjemno previdni pri statiki in ustrezno ojačati celotno konstrukcijo na tem delu. »V vmesnem času, ko so se dela ustavila, smo sanirali klet, naredili skupen prostor za čistilko, dogovarjamo se za priklop električnih omaric in optiko. Izvajalec pa je delavce medtem umaknil na druga delovišča,« je razložil Luthar.

Zdaj so mnenje statikov dobili, vse je pripravljeno na to, da se dela nadaljujejo. Luthar potrjuje, da bodo zaradi dodatnih del in materialov stroški višji, kot so bili sprva predvideni, v teh dneh so se z izvajalcem uskladili, delavci so se že začeli vračati. »Pričakujemo, da bodo gradbena dela stekla po prazniku 15. avgusta, nato pa v intenzivnem ritmu do konca.«

Zaradi zakasnitve se bo tudi datum odprtja seveda zamaknil: če je bilo sprva predvideno, da naj bi Goriško knjižno središče odprli v začetku septembra, ko je med drugim praznik mestne občine, zdaj Luthar računa, da bi ga odprli v drugem tednu novembra.

Goriško knjižno središče bo združevalo knjigarno in kavarno, ki bosta obenem prostor za predstavitve knjig in publikacij oziroma za literarne in druge dogodke.