Hitro v bolnišnico

V Črni na Koroškem so več vojakov zaradi zastrupitve reševali s helikopterjem

S.R.
16. 8. 2023, 21.19
Posodobljeno: 17. 8. 2023, 09.53
Deli članek:

V Črni na Koroškem se je včeraj popoldne med opravljanjem sanacijskih del z ogljikovim monoksidom zastrupilo več vojakov in gasilcev. Skupaj je bilo plinu izpostavljenih kar 32 oseb, od katerih jih je osem pristalo v bolnišnici. Po prvih podatkih so vsi izven življenjske nevarnosti, kar so potrdili tudi v Slovenski vojski.

Slovenska vojska
Pri sanaciji sodelujejo številni vojaki.

Nesreča se je po poročanju Večera zgodila med čiščenjem mulja iz kulturnega doma v središču Črne na Koroškem. Žrtve, ki naj bi bile po prvih informacijah zunaj življenjske nevarnosti, so s helikopterji odvažali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec in v Bolnišnico Topolšica. Domnevno naj bi šlo za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, še poroča časnik, kjer dodajajo, da je do zastrupitve prišlo pri delih na kegljišču v kletnih prostorih kulturnega doma, ki so zaprti, brez oken in tudi blizu kanalizacije. Sicer pa naj bi se zastrupili makedonski in slovenski vojaki, pa tudi gasilec. Po informacijah časnika so mimoidoči ugotovili, da je nekaj narobe, ko so se prvi, ki so sodelovali pri čiščenju, zunaj onesvestili. Takoj so poklicali reševalce. 

Na kraju je prisotna tudi policija. Iz PU Celje so potrdili, da se je nesreča zgodila pri prečrpavanju meteornih voda in čiščenju kletnih prostorov kegljišča. Tudi po njihovih besedah prvi podatki kažejo, da nihče med poškodovanimi ni življenjsko ogrožen. Več oseb je kazalo znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Ogled kraja opravljajo celjski kriminalisti.

Iz Slovenske vojske so zvečer v izjavi za javnost pojasnili, da je do zastrupitve z ogljikovim monoksidom prišlo med čiščenjem kletnih prostorov pod vodstvom gasilske enote. Plinu je bilo izpostavljenih 32 oseb, od tega 18 pripadnikov makedonske vojske, osem gasilcev in šest pripadnikov Slovenske vojske. Vse izpostavljene je na samem kraju dogodka pregledal in oskrbel zdravnik Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske Robert Carotta, ki je ocenil, da so vsi izven življenjske nevarnosti. Od 32 oseb, ki so bile izpostavljene monoksidu, so pet slovenskih vojakov, dva makedonska vojaka in enega gasilca preventivno prepeljali v nadaljnjo obravnavo v bližnje bolnišnice.

»Slovenska vojska deluje skladno z visokimi standardi in varnostnimi ukrepi, zato na območje, na katerem delujejo enote SV, vedno napoti tudi sanitetno ekipo, ki lahko v območju delovanja takoj nudi pomoč in poskrbi za varno evakuacijo. Tako je tudi na območju Črne na Koroškem, kjer Slovenska vojska deluje že od samega začetka poplav in kjer je dnevno aktivnih več kot 300 pripadnikov slovenske in tujih vojska, ves čas prisotna ekipa vrhunsko usposobljenih pripadnic in pripadnikov ROLE 1 z zdravnikom,« so še navedli v Slovenski vojski.