Čustveno

Lani gasilci iz cele države hiteli na Primorsko, zdaj Primorci vračajo solidarnost

P.K.
7. 8. 2023, 13.10
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 14.22
Deli članek:

Lansko leto ob skoraj enakem času se je Slovenija soočala z najhujšim požarom v svoji zgodovini; skoraj 20 dni je gorelo na Krasu s širšo okolico. Letos je državo prizadela nova katastrofa – hude poplave.

YouTube
Poveljnik Dani Boltar se je s skupino gasilcev odpravil v osrednjo Slovenijo.

Na Krasu je lani gorelo skoraj 4.000 hektarjev površin, večinoma gozdnih. Na srečo so gasilci, ki so se domačim prostovoljnim gasilskim društvom in enotam poklicnih gasilcev zgrinjali pomagati iz cele države, uspeli obvarovati najpomembnejše - življenja ljudi in živali ter ključno človeško imetje, a borba z ognjem je bila huda, naporna - neizprosna.

Domačini in lokalni gasilci so bili presrečni, ker so bili deležni toliko pomoči od gasilskih kolegov iz drugih prostovoljnih gasilskih društev, zato jim letos še kako hvaležno vračajo gesto. Številni kraški, ajdovski, vipavski in goriški gasilci so se namreč odpravili na pomoč v poplavljene regije.

Civilni štab za Severno Primorsko je javil, da “če so se pred letom ob najobsežnejšem požaru doslej v Sloveniji kolone gasilskih vozil pomikale proti Goriški oziroma Krasu, je ob najsilovitejši vodni ujmi v zgodovini države, slika obrnjena. Gasilcem, večina jih je prostovoljnih, ni prav nič težko in gredo na pomoč kolegom, predvsem prebivalcem najbolj uničenih področji,” je sporočil Ervin Čurlič, tiskovni predstavnik CZ Severne Primorske.

Na teren je odšlo več kot 200 gasilcev s skoraj petdesetimi vozili. Poveljnik PGD Kostanjevica Erik Spačal je ob tem povedal, da je stanje na prizadetih območjih zares grozljivo, saj se je sam na poplavna območja odpravil pomagati že včeraj. Dodal je, da je povsem razumljivo, da gredo potem, ko so jim lani pomagali gasiti gasilci iz vse Slovenije, tudi oni tja, kamor je pomoč ta hip še kako potrebna.

Srčnost in empatija gasilcev prizadetim v ujmi zagotovo prinašata upanje in moč.