Luče še nedostopne

Center mednarodne pomoči bo v Rečici ob Savinji; Solčava zaprta za turiste

G.G./STA
7. 8. 2023, 13.48
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 14.02
Deli članek:

Slovenija po katastrofalnih poplavah potrebuje mednarodno pomoč. Center bo vzpostavljen v Rečici ob Savinji.

Ministrstvo za obrambo
Začelo se je odpravljanje posledic po poplavah.
Minister Šarec je ob obisku Solčave povedal še, da so Luče trenutno še vedno nedostopne, da pa bo po najnovejših informacijah danes cesta do Luč dostopna za nujne zadeve, ne bo pa namenjena množičnemu prihajanju v Luče. Glede Črne na Koroškem je dejal, da se zadeve počasi izboljšujejo.

Obrambni minister Marjan Šarec je danes po obisku Gornjega Gradu in Solčave povedal, da mednarodna pomoč v Slovenijo prihaja iz številnih držav, tako da bodo tekom torka že prve ekipe na delu. "To bo najpomembnejše ta hip, da čim prej spravimo stvari v kolikor toliko normalne za bivanje," je dejal minister, ki se je v Gornjem Gradu in Solčavi seznanil z razmerami po katastrofalni ujmi, odpravljanjem posledic in vzpostavljanjem osnovnih življenjskih pogojev.

Dreta zalila več kot 100 hiš

V Gornjem Gradu je reka Dreta poškodovala vse lokalne mostove, zalila več kot 100 hiš, med drugim je popolnoma uničilo tudi tamkajšnji gasilski dom, je za STA povedal župan Anton Špeh. Na območju občine je težko dostopnih več kmetij, pet jih je po besedah župana popolnoma odrezanih od sveta. S pristojnimi so dogovarjajo, da bi živila in vodo dostavili s helikopterjem. O huje poškodovanih iz občine ne poročajo, zaradi stiske ob posledicah ujme pa so nekateri potrebovali psihosocialno pomoč.

"Nikoli ni tako, da bi bili v celoti pripravljeni na tako nesrečo. Zdaj nas je spet, lahko rečem, v tistih 15 minutah ponovno presenetilo," pa je ob ministrovem obisku v Solčavi dejala županja Občine Solčava Katarina Prelesnik. Ocenila je, da so se zelo hitro odzvali na nastale razmere, vzpostavili štab civilne zaščite in začeli zagotavljati prevoznost cest z Jezerskim. Reševali so tudi nekaj nujnih zdravstvenih primerov, med drugim srčnega bolnika, ki so ga uspešno prestavili v bolnišnico preko Kranja, evakuirali so tudi nosečnico, ki je imela en teden do roka poroda. Prelesnik je povedala še, da imajo v solčavski občini 800 turističnih postelj, da so sredi turistične sezone in da so se evakuacije turistov začele v soboto zjutraj. Upa, da se bodo evakuacije turistov danes zaključile.

"Ne moremo pa zagotavljati varnosti. Imamo prevoznost, je pa zelo nevarno območje, ceste so zelo nevarne, zato po pobudi štaba civilne zaščite danes izdajam odredbo o zaprtju turističnih lokalov za stacionarne goste," je dejala županja občine Solčava. Ob tem je dodala, da bodo zelo hvaležni, če se bodo vsi turisti vrnili k njim, ko bodo razmere to dopuščale.