Kaj se dogaja?

Pri Arsu pojasnjujejo »anomalije« z radarskih slik: padavinske luknje, tihi stožci ...

S.R.
25. 7. 2023, 16.52
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 18.29
Deli članek:

Pozorno oko, ki se v času, ko po Sloveniji pustošijo neurja, rado zazre v radarsko sliko padavin Agencije RS za okolje (Arso), ne spregleda manjših nenavadnosti, posebnosti, ki se nepoučenemu, kot je tudi pisec teh vrstic, zdijo bizarne.

Arso
Radarska odbojnost včeraj ob 21.15 uri in »padavinska luknja« v samem središču.

Gre za nenavaden pojav, ali pa morda za napako? Potem ko so že včeraj razkrinkali lažni dež nad Ljubljano, o čemer smo že poročali, so s pojasnili za dva taka pojava danes znova postregli pri Arsu.

V prvem primeru se je včeraj, ko se je Sloveniji z veliko hitrostjo približevala močna nevihtna celica, ki je pozneje po državi povzročila nemalo škode, na radarski sliki v samem središču dogajanja pojavila anomalija. Širše območje je bilo obarvano v vijolično barvo, s katero pri Arsu označujejo najvišjo stopnjo jakosti padavin, ko obstaja tudi velika verjetnost toče, a je bilo samo središče te nevihtne celice obarvano z rumeno in oranžno, kar sicer še vedno nakazuje močnejše padavine, ki pa so vseeno za dve stopnji jakosti nižje. Zdi se nelogično, da bi se kaj takega zgodilo v samem žarišču. Pri Arsu seveda imajo razlago. Kot so namreč pojasnili, gre v primeru neobičajno šibkih odbojev oziroma »padavinske luknje,« ki sta jo na tem mestu zaznala radarja na Lisci in Pasji ravni, za tako imenovano regijo BWER (bounded weak echo region). Ta razmeroma redka oblika po njihovih besedah nastane, ko je »vzgornik v nevihti tako močan, da ponese majhne padavinske delce visoko v ozračje. Ti so še premajhni, da bi jih radar lahko zaznal.« Dodali so, da je ob »prisotnosti BWER debela toča zelo verjetna!«

Tihi stožec nad Lisco

Drug pojav se je danes ob 8.20 uri zgodil na širšem območju Sevnice, in sicer nad radarjem na Lisci, kjer se je zdelo, kot da se je območje v obliki pravilnega kroga znašlo pod nekakšnim vremenskim ščitom, medtem ko se je okoli njega še naprej vrtinčila nevihta. Kdo bi lahko pomislil tudi na tornado. Že sama geometrija dogajanja sicer nakazuje, da je pojav povezan z radarjem, kar so potrdili tudi pri Arsu. Po njihovih navedbah je bil bel krog okoli radarja na Lisci opažen, ko je nevihtna linija prešla Pasjo ravan. Gre za tako imenovano »dušenje radarskega žarka,« ko so bili do približno 9.10 ure, dokler nevihta ni dosegla Lisce, vsi »odboji za nevihtno celico (gledano iz smeri Pasje ravni) oslabljeni.« Oslabitev je bila po njihovih navedbah največja ravno ob 8.20 uro, ko je bil naliv točno nad kupolo radarja največji, radar na hribu Pasja ravan pa zaradi oslabitve radarskih odbojev v tem času nad Lisco ni videl ničesar. Slednji tudi ni videl ničesar nad seboj, ker je »najvišja elevacija radarske antene 28,4 °. Temu praznemu območju se reče tihi stožec (angleško silent cone),« so še pojasnili.