Družina Zavašnik

Finančna uprava z dražbo Zavašnikovih počitniških hišk iztržila 58.100 evrov

Roman Tomac
25. 7. 2023, 16.48
Posodobljeno: 9. 11. 2023, 06.56
Deli članek:

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) je na dražbi prodala šest mobilnih hišk, ki so jih aprila zaradi dolga zarubili družini Zavašnik v Spodnjih Pirničah, znani tudi zaradi tragedije v diskoteki Lipa leta 2005, ko so umrla tri dekleta. Prvi dve hiški je kupec že odmontiral in odpeljal – ob asistenci Fursovih varnostnikov.

S. R./M24.si
Zavašnikove aprila zasežene mobilne hiške so prejšnji teden prodali na dražbi.

Aprila so na posestvo družine Zavašnik v spodnjih Pirničah prikorakali policisti in predstavniki Fursa ter zasegli šest počitniških hišk, ki so jih Zavašnikovi oddajali turistom, vso opremo, ki je bila v njih, otroška igrala, dva montažna objekta (kiosk in lokal) in že položene tlakovce. Da se je to zgodilo, je bil kriv davčni dolg Zavašnikov ter številne druge globe inšpekcijskih služb, ki skupaj znašajo nekaj sto tisoč evrov, čeprav je Robert Zavašnik takrat medijem zatrjeval, da niso nikomur nič dolžni, in zaseg označil za čisto krajo. A dolg družine se vleče že dlje časa, saj je Franc Zavašnik, Robertov oče, že pred 12 leti najel posojilo v vrednosti 600 tisoč evrov, ki ga je zavaroval z vsemi nepremičninami na zemljišču. A ker posojila niso odplačevali (podjetja so po tekočem traku pošiljali v stečaj in posle prenašali na nova), so njihovo lastnino počasi zasegali upniki, največji med njimi pa je seveda banka. A zahvaljujoč pritožbam in dolgotrajnim postopkom so Zavašnikovi na zemljišču ostali še vrsto let in so turistično naselje še razširili, piše Reporter.

S. R./M24.si
Robert Zavašnik je uradno brez premoženja, tudi odškodnine za umrla tri dekleta v klubu Lipa še ni plačal.

Dve dražbi za šest hišic

Furs je torej spomladi zasegel šest počitniških hišk »letovišča« Village Lipa, po poročanju medijev so takrat v hiškah bivali italijanski turisti, ki so jih zjutraj rubežniki zbudili in odstranili iz naselja.

Mobilne hišice so bile sicer zgrajene na črno, in to na kmetijskem zemljišču, zato je gradbeni inšpektorat že predlani zahteval njihovo odstranitev. Po pisanju postala Necenzurirano je letovišče upravljal Zavod Elanca, v lasti Robertove mame Milene Zavašnik, ki je letos na zahtevo Fursa končal v stečaju, celotno letovišče in opremo pa so zaplenili. Hiške je Furs prejšnji teden prodal na dveh javnih dražbah, za vsako hiško je bila izklicna cena pet tisoč evrov, za njih pa so skupaj iztržili 58.100 evrov, torej 94 odstotkov več od izklicne cene. V prvi dražbi treh hišic je bila najdražja prodana za 7500 evrov, za vse tri skupaj pa je Furs dobil 21.700 evrov. Na drugi dražbi za preostale tri hišice sta najdražji dosegli po 12.200 evrov, vse tri skupaj pa so prinesle 36.400 evrov. Po poročanju Financ bi se moralo prejšnji teden na dražbi prav tako prodajati samo posestvo Zavašnikovih, a je bilo to zaradi nepravnomočnosti nekaterih sklepov preklicano.

S. R./M24.si
Ta teden bodo na javni dražbah prodali še opremo mobilnih hišic.

Furs skrbi za varnost

Hišice, velike nekaj manj kot 30 kvadratov in s pripadajočo 12 kvadratnih metrov veliko teraso, so se prodajale brez opreme, torej prazne, za demontažo in odvoz mobilnih hišk pa morajo poskrbeti novi lastniki sami in na svoje stroške. Ker so hišice na posestvi Zavašnikov, bi ob tem lahko prišlo do nevšečnosti, a so na Fursu na to pripravljeni. »Kot smo že večkrat javno obljubili, bomo v času demontaže mobilnih hišk poskrbeli za varnost na terenu. Prvi dve mobilni hiški je novi lastnik (ki je na dražbi ponudil najvišjo kupnino) prejšnji teden že demontiral in odpeljal. V času demontaže so bili ves čas prisotni predstavniki Fursa in skrbeli za varnost. To bomo storili tudi pri demontaži preostalih mobilnih hišk,« so nam povedali na Fursu. Ta teden pa bodo na dražbah prodajali še opremo mobilnih hiš (od vsake hiške posebej, v kompletu od stolov, mize, hladilnika, klime, kuhinje, postelj do omar, vrtnega pohištva in kopalniškega bloka), ki od aprila, ko so jo zasegli, ne čaka na posestvu dolžnika, temveč v posebnem skladišču, očitno v Litiji. Izklicna cena za posamezen komplet opreme je 843,83 evra, skupaj bodo torej zanjo iztržili najmanj pet tisoč evrov.

S. R./M24.si
Mobilne hiške so stale na kmetijskem zemljišču, zgrajene so bile na črno.

Starši v Lipi umrlih še niso dobili odškodnine

A obisk Fursa pri Zavašnikovih ob zasegu hišk ni bil prvi, pred časom so namreč že izvedli izvršbo finančnih sredstev in rubež gotovine. Poleg tega naj bi bil Robert Zavašnik še vedno dolžan tudi odškodnino staršem treh umrlih deklet v diskoteki Lipa leta 2005, katere lastnik je bil takrat. Spomnimo: na božični zabavi je zaradi polne diskoteke pred vhodnimi vrati ostala množica mladih, ki je začela pritiskati proti vhodu, popustila je kovinska ograja in množica je do smrti poteptala 17- in 15-letnico, še ena 17-letnica je nekaj dni pozneje umrla v bolnišnici. Roberta Zavašnika je priprla policija, leta 2009 je bil spoznan za krivega povzročitve splošne nevarnosti, ker ni poskrbel za varnost (mimogrede: diskoteka je nemoteno obratovala, čeprav je bilo zaradi številnih nepravilnosti proti njej sproženih več uradnih postopkov), obsojen je bil na pet let zaporne kazni, a je izginil iz Slovenije (menda se je skrival na Hrvaškem), dokler ni leta 2014 primer zastaral in je bila preklicana mednarodna tiralica za njim. Tožbo proti njemu so sprožili tudi starši umrlih deklet, sodišče jim je leta 2012 ugodilo in Zavašniku naložilo, da jim mora plačati odškodnino v skupni višini okoli 205 tisoč evrov. To se še ni zgodilo, saj je Robert Zavašnik uradno brez premoženja. Nekdanja Lipa pa je še do aprila obratovala pod imenom Club Seven, ki ga je po pisanju portala Necenzurirano upravljal Zavod Nikoris, ki naj bi ga konec leta 2013 ustanovila Robertova mati Milena Zavašnik. Zavod Nikoris je pod drobnogled že predlani vzel tržni inšpektorat. »Izvajalec gostinske dejavnosti nima urejenega obratovalnega časa za gostinski obrat, saj ni niti prijavil obratovalnega časa niti ni pridobil soglasja za podaljšani obratovalni čas pri pristojnem organu občine Medvode,« je takrat za Necenzurirano potrdila pisarna glavne tržne inšpektorice Andreje But. Tudi nočni klub naj bi aprila izpraznili rubežniki, iz njega naj bi odpeljali pijačo, elektronske naprave, mize in stole, gostinsko opremo, luči …

S. R./M24.si
Aprila je Furs zaradi dolgov Zavašnikom zarubil šest mobilnih hišic in vso njihovo opremo.