Tragično

VIDEO: V Grčiji med gašenjem strmoglavil canadair, umrla pilota

R.T.
25. 7. 2023, 15.28
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 18.56
Deli članek:

V delih Grčije še vedno pustošijo obsežni gozdni požari, zdaj je med gašenjem udarila še tragedija. Na otoku Evia je namreč strmoglavilo letalo za gašenje požarov canadair. Pilot in kopilot sta v nesreči izgubila življenje.

Bobo
Fotografija je simbolična.

O strmoglavljenju canadairja na drugem največjem grškem otoku poroča grška državna televizija ERT. Nesreča se je zgodila pred kamerami televizijske ekipe, ko je ta gašenje prenašala v živo. Pri gašenju požarov v Grčiji sicer pomagajo tudi ekipe iz drugih držav članic Evropske unije, a naj bi strmoglavilo letalo grške civilne zaščite. 

Nesreča se je sicer zgodila v bližini kraja Karystos na južni obali otoka Evia. Na kraj strmoglavljenja je poletel helikopter. Na krovu letala sta bila po navedbah grškega ministrstva za obrambo prisotna dva pilota grških letalskih sil. Pozneje so dodali, da sta oba umrla. Gre za 34-letnega pilota in njegovega 27-letnega kopilota. Kot je dejal minister za obrambo Nikos Dendias, sta pilota življenje izgubila, "ko sta poskušala zaščititi življenja in lastnino državljanov, pa tudi okolje." Svojcem in prijateljem obeh pilotov je izrekel iskrene sožalje.

Požare na otoku od ponedeljka zjutraj gasi več kot 90 gasilcev, ki sta jim pomagala tudi najmanj dva letala. Na območju so evakuirali prebivalce več vasi, pri čemer danes nič ne kaže, da bi se situacija izboljševala.